Русија ће и даље тражити да се Младић пусти на лијечење

Поделите:

Русија ће наставити да инсистира да Хашки трибунал пусти на привремену слободу некадашњег командатна Војске Републике Српске генерала Ратка Младића због лошег здравља које се погоршало у посљедње двије године, рекао је предсједник Комитета Русије за заштиту генерала Младића, руски посланик Павел Дорохин.

Дорохин, који је са руским академиком Јеленом Гусковом јуче и данас посјетио генерала Младића у хашком притвору, рекао је да се Младићево здравствено стање погоршава и да је ова посјета потврдила озбиљну забринутост у вези са његовим здрављем, коју имају представници руске јавности.

„Ово је наша четврта посјета генералу. Дошли смо да морално подржимо Младића, да процијенимо његово здравствено стање и разрадимо даље кораке за његову заштиту и фактички спасавање“, рекао је Дорохин за ТАСС.

Он је додао да се полази од тога да постоји директна и реална опасност по живот генерала Младића, што им је и сам Младић потврдио у разговору.

„Он је директно рекао да га десна страна тијела – груди, рука и нога, стално боле и да лоше раде. Уопште узевши, он је изгледао горе него прије двије године, када смо били задњи пут“, рекао је Дорохин.

Он је подсјетио да је Русија била спремна да пружи гаранције за генерала Младића да би се лијечио у Москви, али да је Хашки трибунал два пута одбио да га привремено пусти.

Дорохин је рекао да је лијечење генерала Младића у Хагу крајње хаотично, лијекови којима га лијече су неспојиви једни са другим, дневно му се периодично даје и по 20 таблета, а при томе нико му не говори какве су то таблете.

„Ми смо узнемирени да ће такво лијечење да изазове погоршавање његовог здравља“, истакао је Дорохин.

Дорохин је рекао да ће се руски Комитет за одбрану Ратка Младића, имајући у виду да се његово здравствено стање погорошава, обратити руским властима са иницијативом да поново буде упућен захтјев Хашком трибуналу.

„Фактички, у новим околностима, можемо поново затражити да он хитно буде упућен на испитивање и лијечење у Русију, у супротном активности Трибунала никако не могу да се назову хуманим“, рекао је Дорохин.

Он је рекао да овај комитет, такође, може да се обрати у име јавности хуманитарним органима ЕУ и другим међународним организацијама, да би се скренула пажња на судбину истакнутог српског патриоте.

„Младић је врло храбар човјек. Он се труди да својим адвокатима уопште не говори о свом здравственом стању јер он је војни командант, заповједник, и за њега је изузетно тешко да призна своју слабост. Он има сасвим другу врсту моралних вриједности“, рекао је Дорохин.

Он је подсјетио да је, када су га први пут 2012. године посјетили представници Комитета и питали га чиме му могу помоћи, генерал Младић рекао да му ништа није потребно, те да је замолио да буде пружена помоћ другим притвореницима, како би он остао посљедњи Србин који ће отићи из те тамнице.

Дорохин је подсјетио да је пресуда генералу Младићу планирана за новембар и да тужилаштво тражи да буде осуђен на 40 година затвора.

„Видимо да они немају доказну основу, али, с обзиром на предрасуде Трибунала, не треба рачунати на позитиван исход и ослобађање“, рекао је Дорохин.

Гускова је рекла да је одбијање да генерал Младић буде пуштен на привремену слободу било велико изненађење, те додала да је долазак у Москву био веома добро припремљен.

Она је навела да је генерала Младића чекала припремљена соба у Националном научно-практичном центру за кардиоваскуларну хирургију „Бакуљев“, те да су доктори били спремни да га приме на лијечење у било које вријеме.

„Били смо сигурни да ћемо га моћи извући напоље јер је из Хашког трибунала, према медицинским индикацијама, пуно људи пуштено прије доношења пресуде.
Међутим, Хашки трибунал није прихватио гаранцију сталног члана Савјета безбједности УН“, рекла је Гускова.

Гускова је рекла да је генерал Млаидћ за Хаг главни оптуженик и да је он за њих човјек кога треба осудити, те додала да се теза о кривици Срба за догађаје 90-их година прошлог вијека и за распад Југославије веома озбиљно покушава доказати у Европи.

Према њеним ријечима, ако буде доказа да су Срби кривци за сукоб, онда се оправдава агресија НАТО-а без одлуке Савјета безбједности УН против Југославије 1999. године.

„До данас се легитимитет дјеловања НАТО-а доводио у питање, а овако ће испасти да су потези НАТО-а били оправдани, пошто су кажњавали кривце. Ово све има озбиљну политичку позадину како за формирање Трибунала, тако и за његову необјективну дјелатност“, рекла је Гускова.

Поделите:

1 COMMENT

 1. Taj „Haški tribunal“ se bez svake sumnje izkompromitovao! Izkompromitovala se Evropa (EU), njena civilizacija, skroz, sasvim! Pokazalo se da pred tkz. „liberalnim kapitalizmom“ pada sve, on ne poznaje i ne priznaje nikakva moralna, etička, demokratska načela koja su stvorila evropsku civilizaciju. Liberalni kapitalizam sam stvara, programira, ekonomske krize, političke i ratne sukobe a zatim isto tako programira „mir“! Naravno da i rat i taj „mir“ koji on (libralni kapitalizam ili multinacionalne korporacije) programiraju rade zbog kapitala, onog visoko profitabilnog, sa ekstraprofitima! Srbija je žrtva tog liberalnog kapitala jer je i taj „Haški trubunal“ njen proizvod. Političari, oni evropski kao i oni američki (USA) samo su pajaci na koncu multinacionalnih kompanija i liberalnog kapitala pa i generl Ratko Mladić koji je nacionalni heroj sa vojničkim načelima sude mu iz političkih razloga koji su unapred zacrtani!

  ZAMENA TEZE
  Sofisti istinom manipuliraju često
  – oni to rade – rutinski vešto
  i ovde se radi o zameni teze
  taj general sa zločinom – nema veze!
  On je samo žrtva i proizvid rata
  a drugi su tom ratu otvarali vrata!
  Postao je heroj u narodu svom
  mnogima svojima – sačuvao je dom
  i glavu na ramenima onu što nose
  za to se njegovi sa njim ponose!
  Vojničke etike On se držao
  „ženevske konvencije“ nije kršio
  – „pacifikovao“ je „pacifiste“ da „neutrališe“ zločince
  – i svetu da pokaže njihovo pravo lice!
  Zarobljene predao da civili im sude
  a u ratu je najčešće, da – „ratna pravda“ bude!
  Holandezi su dvojnu ulogu igrali
  „mirovnjaci“ neki a zločine skrivali,
  kakva je to „misija“ u zaštiti zočina?
  Takva uloga je ni malo fina!
  Za to ih svezao sve za bandere
  dok „očisti govna“ da niko „ne sere“
  i sada mu sude kao da je zver
  od sveta to nije ni malo fer!
  Oni bi njega sada da osude?
  Pa kakva bi pravda to mogla da bue?
  A pravi krivci vešto se skrili
  oni su tuđu krv pili.
  Sada su tiho i prave se čisti
  lopovi i zlikovci uvek su isti,
  i nova žarišta za ratove traže
  samo ratni vihori za njih važe
  da drogu „diluju“ i švercaju oružja
  a „UN misija“ im imunitet pruža.
  Francuzčić neki (što bi Dostojevski rek’o)
  monstruozan „zanat“ u ratovima ispek’o
  novi Mengele u „doktori bez granica“
  i takva im „misija“ davala garancija
  kao „humanitarci“ nesrećnim „pomoć“ da dele
  i ološ se sakupio iz svake „fele“
  avanturisti razni iz „naprednog“ sveta
  zlikovci i lopovi sa celog planeta.
  Ljude kidnapovali da organe im vade
  i za velike novce – drugima presade!
  Iz ratova vukli debele profite
  a „klintoni“ i „olbrajtove“ od pravde ih štite.
  U pravdi mora da istina biva
  kakva je to Pravda kad Istinu skriva?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here