Русија диже руке од нас?

Поделите:

Власти САД и Велике Британије и званично су регистровале „штетан руски утицај у Србији“ и најавиле офанзиву на западни Балкан. Руски аналитичари, међутим, сматрају да Русија заостаје с најављеним пројектима у Србији, па делује да Запад под плаштом борбе против утицаја источне силе убрзано узима регион под своје.

План је да се питање Kосова и имена Македоније реши 2018. што је, како сазнају „Вести“, део стратегије усисавања Западног Балкана у НАТО. Сада су Америчке демократе у Спољнополитичком одбору Сената позвале Вашингтон да посвети Србији већу пажњу.

Демократе примећују и да је помоћ САД Србији 2014. износила 22,9 милиона долара, а да је администрација Доналда Трампа за ову годину предвидела 12,1 милион.

Такође су затражили да високи званичници чешће путују у Београд. Навели су да се председник Александар Вучић срео с Владимиром Путином најмање 12 пута од 2012. године, док је последњи амерички председник који је посетио Београд био Џими Kартер 1980.
Увлачење у НАТО

„Злоћудни утицај Русије у Србији манифестује се кроз културне везе, пропаганду, енергију и развој војних односа. У Србији је знатно повећан број невладиних организација и медија са проруским ставом“, сматрају сенатори и констатују да је Србија суочена са притиском док покушава да седи на две столице, а да ће руска пропаганда утицати на српско јавно мнење ако не буде спречена.

Исто брине и британски парламент:“Русија је проширила меку моћ распоређивањем великог броја дописника Спутњика широм региона и то је главни извор агенцијских вести, нарочито у Србији, РС и Црној Гори“.

Руско Министарство спољних послова већ је изнело став да САД користе политички притисак како би увукле цео Западни Балкан у НАТО. Међутим, Олег Бондаренко, директор московског Фонда прогресивне политике, сматра да Русија ништа није научила када је изгубила Украјину из своје орбите.
Он каже да су затворени и обустављени многи руски пројекти у Србији. Банке, приватизација фабрика, модернизација железничке мреже, инвестиције… Све је под знаком питања због неисплативости.
Сувише великих играча

Дмитриј Нересов, аутор московске „Правде“ пише да на Балкану има сувише великих играча: Немачка и Аустрија, па цела ЕУ, Америка и Турска.
– Алтернатива садашње руске политике на Балкану је увлачење у бесконачан, изнурујући и безперспективни сукоб са Западом. И то у региону у којем је ситуација запетљана, где су сви непријатељи свима и где се пресецају путеви великих играча. Наравно, усиљени марш наших десантних снага на приштински аеродром 1999. свима нам је драг, али било би глупо да га поновимо у балканским размерама – закључио је Нересов.
Саветник једина ласта

Такође да је Турски ток кроз Македонију тешко остварив, јер нису Американци због тога две године спонзорисали протесте против премијера Николе Груевског, а сада се тај пројекат ослања на Бугарску која је већ срушила Јужни ток под америчким притиском.

– Руски институт стратешких истраживања систематично се бавио Србијом, али је с одласком Леонида Решетњикова и то замрло. Замрзнути су многи информациони пројекти, обуставили су рад фондови руско-српског партнерства. Редовним контактима са Србијом од политичара се занима једино сенатор Александар Бабаков, саветник Владимира Путина. Дмитриј Рогозин води међувладину комисију Русија – Србија, али је он задужен за војну индустрију и нема превише времена за рад са српским политичарима.

– У таквој ситуацији врло брзо ће се балканска питања решавати искључиво у Вашингтону – закључио је Бондаренко.
Сиромашни Балкан скуп залогај

Павел Kандељ, с Европског института Руске академије наука, сматра да нису тачне оцене да је Русија потпуно изгубила утицај на Балкану, али ни да је то место где се она сукобљава са Западом.
Он признаје да се Русија последњих деценија није супротставила Западу на Балкану, али пита да ли би таква победа била нужна.
– Ако погледамо политичке, војне, информационе, финансијске и економске ресурсе није тешко извести закључак да Русија може да оствари доминацију на Балкану кад би концентрисала сав потенцијал на том правцу. Међутим, достигнута превласт на најсиромашнијем делу Европе, којем су животно потребни донације и спољне инвестиције, представља пројекат који садржи само велике трошкове. То би негативно утицало на првостепени национални задатак, подизање економије земље – објашњава Kандељ.
Према његовим речима, Русија избегава сукоб на Балкану и њено економско присуство није покушај да га одвоји од ЕУ, али изазива русофобску реакцију Запада који не жели конкуренцију.
Замка за Трампа

Српски аналитичари сматрају да Балкан треба сагледавати кроз однос САД и Русије.
Драгомир Анђелковић за „Вести“ каже да је читава ситуација одраз унутрашње борбе у САД против председника Доналда Трампа. Односно да противници покушавају да га увуку у веће проблеме попут приче о глобалној, па и опасности од Русије на Балкану.

– Руски утицај код нас није велики, али је америчка политика на Балкану, а посебно према Србији, била изузетно непријатељска. Стога би незадовољство јавног мнења Америком постојало чак и да Русија не постоји – каже Анђелковић.

Александра Јоксимовић објашњава за „Вести“ да је ЕУ била у кризи и заокупљена сопственим проблемима, што је другима отворило простор на Западном Балкану и довело до дестабилизације, попут кризе у Македонији.

– Сада ЕУ заокружује безбедносни аспект стратегијом према којој све државе региона треба да буду у ЕУ. Америка има исти приступ – тумачи Александра Јоксимовић.
Она очекује да током лета и Македонија добије позив у НАТО, али да се поштује одлука Србије о неутралности као и то што Београд има потписан споразум о сарадњи са тим војним савезом.
Москва политичарима последња нада

Бондаренко подсећа да је Црна Гора ушла у НАТО, а да је у Македонији пао с власти премијер Никола Груевски, који је изразио спремност да прихвати продужетак гасовода Турски ток према Србији.
– Притом, Груевски није био проруски политичар. На Балкану се политичари окрећу Русији тек кад виде да више немају куд. Тако је било и с Борисом Тадићем, а неки сматрају и са Зораном Ђинђићем – каже Бондаренко и указује да је и Александар Вучић после победе на председничким изборима начинио прве кораке у правцу Брисела и Вашингтона.

Вести

Поделите:

10 Коментари

 1. Englezi i Amerikanci Srbiju i Grcku smatraju svojim zemljama uticaja, zato se Britanska kraljevska porodica orodjavala sa Grckim i Srpskim. Pre ce Zemlja poceti sa se rotira oko Meseca nego sto ce oni dozvoliti Rusiji da ovlada nama i time dobije direktan pristup Mediteranu i Suecu. Samo za tu nasu ulogu Britanci i Ameri treba debelo da plate investicijama i razvojem, ne radimo mi to za dzabe.

  • Hm,hmm…Englezi su, se iskrcali u Grcku,“ goneci nemce“, pobili su,oko 115.000 grckih,partizana,komunista i patriota..uglavikacse amerika,sa polovnim tankerima iz Korejepreko Onazisa,cak su mu dali i udovicu Kenedija..na raspolozenje. Sto se,tice YU,u istom,tom vise imparijalistickom valu,nego obracunu sa fasizmomspremali su,iskrcavanje u YU, Draza je izroao crveni tepih za docek,ali,po,prijemi Titove depese “ ako se iskrcate,sateracemo vas u more“, obustavili su tu nameru,prethodno,pobivsi do120.000 partizana,komunista,patriota u Italiji “ goneci nemce“
   Ova,desavanja su vise “ drugo poluvreme imperijalizma“, a ne “ treci svetski rat“

   • Valu!? Lune Ujac visi po Vidovdanu muti medj Srbima. Idi tamo na Ustaske sajtove pa tamo bulazni. Bez obzira da l su bili Karadjordjevici, Draza ili Tito morali su da saradjuju sa Amerima i Britima. Tadasnja Srbija nakon WWII ie velikom vecinom glasala za Kralja i time Britance, a protiv Crvenog Vampira iz Kumrovca.

 2. Cak su bile rasprave i u Britanskim krugovima da li da puste Nemce u ovaj kraj zbog njegovog znacaja. Tako da naš put u Brisel vodi preko Vasingtona i Londona: ako i dok se oni slazu da mi budemo deo EU mi cemo to biti. Nije ni cudo sto je sad ekonomska kriza u Grckoj i Danskoj: to su zemlje koje je Britanija sa sobom dovela u EU.

 3. Od svih spoljnih sila jedino Nemacka ulaze i vazna je za nas ekonomski razvoj. Od svih silnih drugih prijatelja, Nemacka, sa kojom smo toliko ratovali, najvise otvara fabrike i zaposljava nase ljude i u Srbiji i kod sebe. Tako je bilo i od srednjeg veka, rudari Sasi i podunavske Svabe su mnogo doprinele nasem razvoj. Mi cemo za njih biti vazni kao brana i zastitni region prema nadolazecem savezu Kine i muslimanskih zemalja.

 4. Za predstojecu posetu Japanskog premijera treba dobro da se spremimo da ga doceka i delegacija nasih privrednika skupa sa politickim vrhom. Bitno je da oni investiraju u Srbiju ali i mi moramo da vidimo postoji li ista sto mozemo da prodamo Japanu.

 5. Japan ce za 20 godina verovatno biti nas najvazniji saveznik. Tako da treba videti da li postoji mogucnost da Pink ili Happy TV budu otvoreni u Japanu (bas me zanima kako bi Maric zvucao na Japanskom :)), izvoz Mona jakni i Nicolas odece, investiranje u hotele u Japanu, izvoz Sokolove rakije i drugih kvalitetnih brendova rakije i vina, namenska industrija.

 6. Spoljna politika je produzetak i sredstvo ekonomske politike. Nasa privreda mora da poradi na kvalitetu ako hoce da uspe na stranom trzistu: prednost je sto ima veliku i bogatu dijasporu koja treba da bude prvo i glavno trziste. Ja kao i drugi nasi ljudi u dijaspori rado kupujemo domace proizvode ali vidi se da su proizvodi losijeg kvaliteta, ne menjaju se i ne unapredjuju godinama: mali procenata kakaa i kvalitetnih sastojaka u cokoladi i slatkisima, piva loseg ukusa, rakije obicno neki spiritusi itd. Kvalitet vina je znacajno poboljsan zahvaljujuci malim proizvodjacima.

 7. Rusi (a i Srbi) su zaboravili da su njihovi preci tokom komunizma bili fokusirani prvo na ekonomiju a tek onda na ispraznu ideologiju. Danas se koriste samo ideologijom a ekonomiju su potpuno zaboravili. Nekad su se takmicili koliko su ruda iskopali, koliko traktora proizveli itd (to je kao da se danas takmice u proizvodnji pametnih automobila, kompjutera i vrhunskog softvera). Rusija jos uvek ima 144 miliona jako obrazovanih ljudi, otvorena razna trzista (cak i ona u Iranu, Severnoj Koreji i Kubi) i mogla bi da ima ekonomiju jaku kao Japansku ako ne i jacu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here