Русија:Нове санкције ЕУ непријатељске и неосноване

Поделите:

Русија сматра нове санкције ЕУ непријатељским и неоснованим актима, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

У саопштењу се истовремено додаје да Русија задржава право да одговори на те санкције, преноси Тас.

„Одлука Брисела да дода неке руске званичнике и компаније на листу санкција ЕУ због наводног испоручивања Сименсових турбина Криму је узнемирујућа“, наводи се у саопштењу.

Европска унија је на листу санкција раније данас додала још тројицу руских држављана, међу којима је заменик руског министра енергетике Андреј Черезов, као и још три компаније, због испоручивања Сименсових турбина Криму.

Директору одељења за оперативну контролу и управљање електроенергетским системом при руском Министарству енергетике Евгенију Грабчаку је такође уведена забрана путовања у ЕУ и мера замрзавања имовине у европском блоку, преноси агенција Ројтерс.

Међу компанијама које су придодате на листу су и две партнерске Сименсове компаније које су пребациле турбине немачког гиганта на Крим, чиме су прекршиле европске санкције.

Немачки инжењерски конгломерат Сименс је недавно саопштио да обуставља испоруку енергетске опреме руским компанијама у државном власништву, након што су његове четири гасне турбине израђене за један пројекат у јужној Русији „модификоване и нелегално пребачене на Крим“.

Тим потезом су, како је поручено из Сименса, прекршене санкције које је Европска унија увела Криму након његовог припајања Руској Федерацији 2014. године, а у склопу којих је забрањена испорука енергетске технологије том полуострву.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here