Руски гас у Америци: Kако је Леонид Михељсон учинио Русију опет великом

Поделите:

Пише: Ружа Ћирковић

Извршни директор фирме Енгие уверавао је новинарку руске државне телевизије, на маргинама Гајдаровског економског форума, да недавне додатне америчке санкције Русији ни на који начин не угрожавају финансирање пројекта гасовода Северни ток 2 у коме учествује и фирма Енгие.

А кад је новинарка запитала да ли је на танкеру те фирме који се из британског терминала Исле оф Граин креће ка Босфору течни гас и из руског Јамал ЛНГ, човек је одлазећи завапио:

„Више нисам извршни директор“, и оде без одговора.

Русе је вест агенције Блумберг бацила у еуфорију. Леонид Михељсон власник фирме Новатек учинио је за Русију готово колико за СССР она славна кошаркашка репрезентација која је на Олимпијади у Минхену 1972. године смакла САД са кошаркашког врха света.

САД предузимају све могуће политичке притиске како би својим течним гасом протерале из Европе руски природни гас, а закони економије су једним потезом избрисали све политичке напоре: оштре хладноће у Америци енормно су повећале потрошњу гаса и погурале његову цену.

„Американци су одлучили да упркос санкцијама пређу на руско гориво после оштрог раста цена на Источној обали“, пренели су руски медији 9. јануара вест Блумберга.

Еуфорији није много одмогло што је данас стигла вест да се танкер с руским гасом враћа у шпанску луку Алкесирас. Јер ни Блумберг не искључује могућност да се ради само о (уобичајеном) маневру којим би трговац хтео да повећа цену свом товару.

Пројекат за течни гас Јамал стартовао је у децембру 2017. године, налази се за поларним кругом у зони вечног снега и леда и коштао је 27 милијарди долара. Редакција листа Ведомости, прозападне оријентације, прогласила је Михељсона бизнисменом године. У образложењу тај лист пореди: 60-тих година је САД програм за Месец, укључујући и спуштање посаде, коштао 25 милијарди долара. Јесте да је долар у међувремену појефтинио, али су и препреке, које су стајале пред Михељсоном биле неупоредиво веће од оних које су стајале пред НАСА, тврде Ведомости.

Михељсон има и јаке партнере: Путиновог пријатеља руског богаташа Генадија Тимченка, кинеску фирму ЦНПЦ и француски Тотал.

Стартна годишња производња Јамала је 5,5 милиона тона течног гаса што је само 2% светске производње. Али Михељсон, који је досад остварио све што је зацртао, намерава до 2030. године да повећа укупна улагања у овај пројекат на 74 милијарде долара и производњу повећа до 70 милиона тона. Ако све буде ишло по плану, као досад, Новатек би могао да постане највећа компанија произвођач течног гаса у свету! Тако тврде Ведомости.

Руски енергетски стручњаци верују да ће цена бити на страни руског гаса (и природног и течног) у борби с америчким течним гасом за европско тржиште.

Течни гас из Јамала, чија је производња углавном већ уговорена за кинеско тржиште, у Европи се продаје по цени од 174$ за хиљаду кубика, а амерички течни гас по цени од 265$, тврди аналитичар руског листа Газета.

Економске вести

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here