РУЖА ТОМАШИЋ ОПЕТ ПРЕТИ СРБИЈИ: „Обавестила сам Европску комисију о Вучићевој изјави“

Поделите:

Хрватска европарламентарка Ружа Томашић информисала је, како каже, Европску комисију о спорној изјави председника Србије Александра Вучића.

Позивајући се на саопштење из кабинета Томашићеве, “Вечерњи” пише да је Европску комисију информисала о, како се наводи, „тешким речима“ које је председник Србије упутио хрватској јавности у интервјуу за Радиотелевизију Србије, у понедељак увече.

Вучић је тада изјавио да ће доношење Закона о хрватским бранитељима „отворити Пандорину кутију“, преноси Хина.

Томашићева је навела да је Вучић том приликом доношење тог закона окарактеризирао „отварањем Пандорине кутије које ће резултирати тиме да ће Србија реципрочно донети 500 закона о томе шта је направљено Србима у Јасеновцу или Олуји“.

Навела је и да се председник Србије истом приликом похвалио и да „углед Србије у међународним круговима расте, те да је тренутно виши него што га уживају неке чланице Европске уније, алудирајући при томе на Хрватску“.

Оно што је, наводи се, председнику Вучићу спорно је формулација да су агресију на Хрватску извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА и паравојне постројбе из БиХ уз помоћ великог броја припадника српске националне мањине у РХ.

У допису Европској комисији, Томашићева пита да ли је, како се наводи, примерена изјава председника државе која је кандидат за чланство у ЕУ и „хоће ли Србија бити у могућности да затвори поглавље 23. о правосуђу настављајући да ревитализује историју и злочиначке идеологије без јасно донесеног вредносног суда везано уз агресију Србије на Хрватску 90-тих година“.

 

 

Интермагазин

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here