„Сад нам се и Русија појавила са захтевима“

Поделите:

Београд – Министар трговине Расим Љајић каже да држава анкетира 160 извозника воћа и поврћа како би се утврдило да ли је било штете због одлуке Хрватске да повећа таксе.

„Уколико су привредници претрпели штету, она ће моћи да се надокнади тако што би сами извозници покренули спор пред хрватским судовима, будући да држава такав поступак не може да води“, казао је он за телевизију Н1.

Љајић је оценио и да је јучерашња одлука Хрватске да накнаду за фитосанитарну контролу увоза воћа и поврћа са 270 евра врати на 12 евра, једини могући позитиван и реалан исход, те да би даље одлагање проузроковало још веће штете.

Он је поновио да уколико Хрватска од данас почне да примењује ту одлуку, а не види разлог да до било каквих одлагања дође, са српске стране више неће бити никакавих појачаних контрола ван оних уобичајених у складу са законима и међународном праксом.

Када је настао спор са Хрватском, Црна Гора и Македонија су одмах почеле да се позивају на заштиту Светске трговинске организације (СТО), што Србија није могла будући да није чланица, иако је пре 12 година одлучила да аплицира за чланство.

Љајић је истакао да је велика штета што Србија још није у СТО, јер је механизам решавања спорова у тој организацији, ефикаснији и бржи чак него у ЕУ.

„Два су разлога што Србија није чланица СТО. Први разлог је то што Србија и даље има изричиту забрану промета ГМО производа“, рекао је он.

Србија, према ставу СТО, може својим законима да ограничи производњу, али не и промет ГМО производа, објаснио је министар, и додао да се промет практично може забранити поџаконским актима.

„Људи немају разлог да се плаше. Де јуре не би био забрањен, де факто би био забрањен. Хоћемо да уведемо земљу у СТО, а не да омогућимо нешто што је до сада било забрањено. Фактичко стање се не би променило“, рекао је он.

Други разлог што Србија није чланица СТО, су, како је навео Љајић, билатерални преговори са чланицама те организације и отворења питања су остала са још четири земље.

„САД су рекле да ће одустати од захтева око меса, ако решимо ГМО. Бразил – са којим имамо проблем око квота за живинско место – тражи 500 тона, а ми смо им дали 50 тона. Они извозе на Косово које не признају, већ гледају као део Србије, и тамо извозе већ 500 тона, па се ништа не би променило. Украјина је озбиљан проблем и то ће ићи теже, ЕУ је стала на нашу страну. И Русија се појавила сад са својим захтевима везано за челик и аутомобиле“, казао је он.

Како је додао, Србија има споразум о слободној трговини са Русијом, али када постане чланица ЕУ онда тај споразум не важи и Русија жели да се заштити за тај период.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here