САД – С.Кореја: Рат од једног минута без победника

Поделите:

Не постоји „победничка ситуација“ уколико САД изведу превентивни напад на Северну Кореју, иако то замишљају амерички војни званичници, пише ЦНН.

Како се наводи, милиони недужних грађана би се нашли у размени ватре, без времена за евакуацију, уколико САД и савезници иницирају напад на Пјонгјанг.

„Таква операција би садржала брз и мултидимензионалан напад, а борбу би могли да одлуче први минути“, рекао је пензионисани морнарички капетан Џери Хендрикс.

Он истиче да није информисан о специфичностима могућег превентивног напада, али је рекао за ЦНН да би та операција укључивала неколико стратегија усмерених на неутралисање севернокорејских могућности – да ли оне биле усмерене на дефанзивну оријентацију или на контранапад.

„Супротстављање севернокорејском релативно импресивном дефанзивном систему земља-ваздух би могло да се учини стелтовима Ф-22, Ф-35 и бомбардерима Б-2, којима би се прикључили јапански и јужнокорејски ловци Ф-16 ии Ф-15. Такође, коришћење беспилотних летелица би смањило ризик од губитка пилота“, додаје Хендрикс.

Према његовим речима, САД би могле да допреме додатне летелице у регион уочи напада, али суштински америчка војска може да се ослони на две велике базе у Јужној Кореји, у Осану и Кунсану.

„Са Гуама би Пентагон могао да подигне бомбардере Б-1, Б-2 и Б-52, а у игру би могли да буду укључени и разарачи који се налазе у Јапану, а који су опремљени ракетама типа томахавк и дефанзивним системом који би могао да пресретне севернокорејске ракете“, истакао је Хендрикс.

Проблем могу да представљају последице првог напада.

„Неколико минута по нападу амерички авиони и артиљерија би морали да координишу своје акције са савезницима како би уништили хиљаде ракетних бацача који су усмерени ка јужнокорејској престоници Сеулу“, пише ЦНН.

Стручњаци наводе да би то само био почетак.

„Није проблем погодити Северну Кореју, проблем је шта даље следи. Ви нападнете Северну Кореју… Па они ће одговорити, а имају арсенал који може да уништи Сеул. Предвиђа се да би стотине хиљада становника Јужне Кореје могло да умре у првим сатима борбе – од артиљерије, ракета, пројектила кратког домета, а рат би могао да ескалира и до нуклеарног нивоа, што би довело до десетине милиона жртава и деструкције 11. највеће економије света. С тим се коцкате“, наводи се у тексту ЦНН-а.

Б92

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here