Само да народу огуле кожу – порез и по 80 пута већи!

Поделите:

Пореска администрација у Нишу је почела израду нових пореских решења за око 6.700 власника непокретности.
Они су протеклих месеци добили решења о значајно већим пореским обавезама због промене намене земљишта из пољопривредног у грађевинско.

Секретар Секретаријата за локалну пореску аминистрацију Нина Илић изјавила је да власници непокретности решења са измењеним износима пореза могу очекати до краја године.

Илић је казала да ће израда нових пореских решења представљати велики посао јер ће пореска администрација проверавати парцеле.

„Уколико на парцели нема никаквих саграђених објеката то земљиште биће третирано као пољопривредно, али уколико на парцели има грађевинског објекта порез ће бити обрачунат као за градско грађевинско земљиште“, нагласила је Илић на последњој седници Градског већа.

Она је казала да ће порезници излазити на терен како би утврдили стварно стање, а упоређивање података ће се радити и са катастром и са снимком из ваздуха.

Скупштина града Ниша донела је прошле недеље одлуку којом је омогућила поништавање пореских решења са увећаним износима и доношење нових, која ће бити на прошлогодишњем нивоу.

Безмало 7.000 домаћинстава у селима и приградским насељима на подручју града Ниша ове године требало је да плати десетоструко или чак и 80 пута већи порез због тога што је локална пореска администрација приликом обрачуна пореза кренула да се стриктно придржава намене земљишта у складу са Генералним урбанистичким планом.

Одлуком Скупштине града омогућено је да ниже стопе пореза важе за грађевинско земљиште које се искључиво користи за пољопривредну производњу.

Реч је о земљишту које се углавном налази у седмој градској зони, односно у селима и приградским насељима.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here