Саво Штрбац: Вашингтон о верским слободама у Хрватској

Поделите:

Стејт Департмент је 15. августа ове године објавио редовни годишњи извештај о верским слободама у свету за 2016, укључујући и Хрватску, којој поклања пуних седам страница. Промотор је био сам амерички министар спољних послова Рекс Тилерсон због чега му је и посвећена велика медијска пажња.
Оваквих извештаја је било и до сада, а ситуација се према Србима није побољшавала.
Као догађаје који осликавају стање верских слобода у Хрватској, Вашингтон истиче: комеморацију у логору смрти Јасеновцу, коју су бојкотовали јеврејски и српски челници, оптужујући тадашњу владу ХДЗ-а и Моста да умањује усташке злочине; марш 5.000 екстремиста на Вијеће за електронске медије, које је суспендовало програм телевизије З-1 због ток-шоуа, у којем је водитељ позвао гледаоце да се држе даље од православне цркве у Загребу, јер би “четнички викари” могли изаћи и “заклати” невине пролазнике; фудбалску утакмицу између Хрватске и Израела, одиграну у марту прошле године у Осијеку, на којој су навијачи, у присутности председника владе, извикивали усташки поздрав “за дом спремни”; документарни филм Јакова Седлара “Јасеновац-Истина” због ревизионистичких ставова; именовање Златка Хасанбеговића за министра културе, упркос величању пронацистичког усташког режима; растуће друштвене нетолеранције према СПЦ и податка да је у 2016. било 20 вандалских напада на њену имовину, од којих су откривена само два починиоца и невраћања одузете имовине; укидање осуђујуће пресуде кардиналу Алојзију Степинцу из 1946. због сарадње с усташким режимом за коју је Ефраим Зуроф, шеф Центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму, рекао да је то “апсолутно срамотно и ужасно, да се ради о покушају прекрајања историје’”; преферирање финансирања Католичке цркве у односу на остале 53 верске заједнице, за коју је прошле године издвојено 40 милиона долара; постојећег закона који не допушта враћање имовине појединцима која им је отета током Другог светског рата, ако су у међувремену променили држављанство, што власнике јеврејске имовине погађа више од других…
Све што је побројано у поменутом извештају је тачно о чему је регион брујао и у време настанка тих догађаја. И ја сам на овим страницама писао о некима од њих. Свестан сам да немају исту тежину упозорења и критике одређених догађаја и појава у Хрватској од нас Срба и Американаца. Америчка, наравно, има већу “специфичну” тежину. Питање је само колику?

Можда је одговор у реаговањима прозваних. “Реч је о неутемељеним бесмислицама које су заправо фалсификовани извештај хрватске невладине, проказивачке и преплаћене псеудољевичарске сцене“, коментарисао је за ХРТ сад већ бивши министар Хасанбеговић. “То је апсолутна неистина и мени је жао да се то десило”, одговара аутор спорног филма о јасеновачком логору, Седлар, уз напомену како је као реакцију на извештај звао своје адвокате у Њујорку, који ће дати своје тумачење Стате Департменту, а од подносиоца извештаја из Хрватске тражи извињење.

Из хрватског министарства спољних и европских послова наглашавају да “актуелна влада ставља на највиши ниво заштиту свих права, како мањинских, тако и националних, верских и свих других”, те додају да у дијалогу с представницима свих мањина влада промовише међусобно уважавање, сарадњу, солидарност…

Шта ми Срби очекујемо од овог извештаја? Рекао бих “не много” а можда и “ништа”. Оваквих извештаја је било и до сада, а ситуација се према Србима није побољшавала. А и како ће када нико од прозваних, укључујући и владу, не признаје “оптужбе” а извештај не предвиђа никаво даљне суђење нити санкције за евентуални непослух.

Колико је Србима у Хрватској добро, говори чињеница да они из ње одлазе свакодневно у такозваном тихом егзодусу, што ће рећи у невидљивом за медије. Према попису становништва из 2011. било их је 4,36 процента, што је за 2/3 мање него 1991. У последњих неколико година, на једног повратника из Србије у Хрватску у обрнутом смеру оде их више од пет. С обзиром да код старачке популације, која увелико преовлађује код данашњег српског живља у Хрватској, неумољиво ради и “биолошки сат” и да се по “законском основу” масовно бришу из пребивалишта, процене говоре да ће се до идућег пописа остварити жељена пројекција Туђмановог естаблишмента с почетка деведесетих о „коначном решењу српског питања у Хрватској“, што значи да ће их бити мање од три процента у укупној популацији те државе.

За поменути извештај, као и многе пре њега, могла би се парафразирати она народна “Пси лају, Срби одлазе”.

Политика, 22. август 2017, штампано издање
Веритас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here