Серија века дочекана на нож! НЕМАЊИЋИ НА ДОРЧОЛСKОМ, да ли нас зезате?!

Поделите:

У оквиру новогодишњег програма РТС емитована је премијерна епизода серије Немањићи, а оно што је евидентно је да дан након емитовања на Твитеру пљуште лоше критике и доминира разочарање пројектом.

 

Поједини сматрају да је серија скрнављење историје, а готово да је немогуће наћи позитиван коментар.

На удару је, поред неадекватног говора, била и глума.

„Немањићи — рађање краљевине“ снимљени су 2017. године, а за серију је ангажовано 218 глумаца и 2700 статиста. Серијалом који ће обухватити 200 година владавине српске средњовековне династије обележава се 800 година од настанка Српског краљевства и крунисања Стефана Првовенчаног. Пројекат је настао у режији Марка Маринковића, а по сценарију Гордана Михића, продуцира Радио-телевизија Србије.

Улога Стефана Немање поверена је Младену Нелевићу, његове супруге Ане Немањић − Дубравки Мијатовић; њихове синове Стефана Првовенчаног, Вукана Немањића и Растка Немањића − Светог Саву, играју Војин Ћетковић, Небојша Глоговац и Драган Мићановић (тим редоследом); прву српску краљицу, а млетачку принцезу, Ану Дандоло тумачи Слобода Мићаловић.

Еспресо

Поделите:

12 COMMENTS

 1. За време недемократског режима снимљени су
  и србскији и квалитетнији
  филм „Марш на Дрину“ и серија „Вук Караџић“
  Модерна филмска остварења су у тренду са
  актуелним Инклузивним и Дуалним образовањем.

 2. И глума, и режија, и сценографија су на нивоу нискобуџетних ,,шпагети вестерна“! Жао ми протраћеног времена на гледање.

 3. Мислила сам да се филм „Бој на Косову“ из 1989. године не може поновити. Нискобуџетно, подела улога, ма све… жалосно. Жаргон Вукана и Стефана… „прелеп“улазак у 2018. годину. Да ли смо стварно толико јадни?

 4. Ne znam sta je gore: zvuk, kamera, muzika, gluna… Prevazidjen nacin snimanja, jos ’70.-ih. Ipak je trebalo posvetiti vise ovoj seriji… Ovako, ocena je: lose, lose,lose…

 5. Svi ovi komentari su zlonamerni. Neverovatno kakav smo to mi narod, sve naše ne valja a tuđe je dobro. Kad Amerikanci snime film o Juliju Cezaru na engleskom jeziku sa američkim naglaskom onda ne kažete da je to loše jer glumci ne govore na latinskom jeziku, sve vam je super, divno…… Serija je super.

 6. Исто као и у „Војној академији“ погодили су само костиме, нема радње, живог дијалога, глумци један другом препричавају историју. Ако нису знали боље, нису требали никако да снимају тако значајан период српске историје.

 7. Kvalitet glume dobar. Kostimi i muzika odlicni. Atmosfera generalno dobra. Scenarista, reziser ili sta vec, e to je krivac. Anahronizmi sevaju na sve strane. Pojmovi kao „porobljeni srpski narod“ i „srpske zemlje“, toga nije bilo. Svo plemstvo srednjeg veka, pa i nase, nije nikako odstupalo od normi vremena. Noz u ledja, pljackanje, borba za moc(ne naroda, vec sopstvene) i tako dalje. Isti takav bio je i nas Nemanja. Nije silom prilika dobio vlast, vec ju je uzeo. Tukao se sa bracom(zato sto je hteo, ne zato sto je morao), noz u ledja vizantiji, sve te gadne stvari sto plemstvo srednjeg veka radi, radio je i on, i to vrlo umesno. Jer on je covek od krvi i mesa. Nije poslat sa neba. Mada nas reziser izgleda misli tako. Serija izgleda kao da ju je crkva sastavila, kao zitije svetaca. Nemam nista protiv, makar zabave radi, procitati zitije, ali ne pod svetovnom maskom. Nismo se odmakli od Kosovskog boja zdravka sotre, sto je veoma tuzno.

 8. Серија је право освежење након Сенки над Балканом. Такву серију (Сенке) не би смела ни да приказује а не да снима државна телевизија. У Немањићима једино што ликовима у уста стављају реченице из уџбеника за историју за основну и средњу школу, све остало је потаман.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here