Serija veka dočekana na nož! NEMANJIĆI NA DORČOLSKOM, da li nas zezate?!

Podelite:

U okviru novogodišnjeg programa RTS emitovana je premijerna epizoda serije Nemanjići, a ono što je evidentno je da dan nakon emitovanja na Tviteru pljušte loše kritike i dominira razočaranje projektom.

 

Pojedini smatraju da je serija skrnavljenje istorije, a gotovo da je nemoguće naći pozitivan komentar.

Na udaru je, pored neadekvatnog govora, bila i gluma.

„Nemanjići — rađanje kraljevine“ snimljeni su 2017. godine, a za seriju je angažovano 218 glumaca i 2700 statista. Serijalom koji će obuhvatiti 200 godina vladavine srpske srednjovekovne dinastije obeležava se 800 godina od nastanka Srpskog kraljevstva i krunisanja Stefana Prvovenčanog. Projekat je nastao u režiji Marka Marinkovića, a po scenariju Gordana Mihića, producira Radio-televizija Srbije.

Uloga Stefana Nemanje poverena je Mladenu Neleviću, njegove supruge Ane Nemanjić − Dubravki Mijatović; njihove sinove Stefana Prvovenčanog, Vukana Nemanjića i Rastka Nemanjića − Svetog Savu, igraju Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac i Dragan Mićanović (tim redosledom); prvu srpsku kraljicu, a mletačku princezu, Anu Dandolo tumači Sloboda Mićalović.

Espreso

Podelite:

12 COMMENTS

 1. Za vreme nedemokratskog režima snimljeni su
  i srbskiji i kvalitetniji
  film „Marš na Drinu“ i serija „Vuk Karadžić“
  Moderna filmska ostvarenja su u trendu sa
  aktuelnim Inkluzivnim i Dualnim obrazovanjem.

 2. I gluma, i režija, i scenografija su na nivou niskobudžetnih ,,špageti vesterna“! Žao mi protraćenog vremena na gledanje.

 3. Mislila sam da se film „Boj na Kosovu“ iz 1989. godine ne može ponoviti. Niskobudžetno, podela uloga, ma sve… žalosno. Žargon Vukana i Stefana… „prelep“ulazak u 2018. godinu. Da li smo stvarno toliko jadni?

 4. Ne znam sta je gore: zvuk, kamera, muzika, gluna… Prevazidjen nacin snimanja, jos ’70.-ih. Ipak je trebalo posvetiti vise ovoj seriji… Ovako, ocena je: lose, lose,lose…

 5. Svi ovi komentari su zlonamerni. Neverovatno kakav smo to mi narod, sve naše ne valja a tuđe je dobro. Kad Amerikanci snime film o Juliju Cezaru na engleskom jeziku sa američkim naglaskom onda ne kažete da je to loše jer glumci ne govore na latinskom jeziku, sve vam je super, divno…… Serija je super.

 6. Isto kao i u „Vojnoj akademiji“ pogodili su samo kostime, nema radnje, živog dijaloga, glumci jedan drugom prepričavaju istoriju. Ako nisu znali bolje, nisu trebali nikako da snimaju tako značajan period srpske istorije.

 7. Kvalitet glume dobar. Kostimi i muzika odlicni. Atmosfera generalno dobra. Scenarista, reziser ili sta vec, e to je krivac. Anahronizmi sevaju na sve strane. Pojmovi kao „porobljeni srpski narod“ i „srpske zemlje“, toga nije bilo. Svo plemstvo srednjeg veka, pa i nase, nije nikako odstupalo od normi vremena. Noz u ledja, pljackanje, borba za moc(ne naroda, vec sopstvene) i tako dalje. Isti takav bio je i nas Nemanja. Nije silom prilika dobio vlast, vec ju je uzeo. Tukao se sa bracom(zato sto je hteo, ne zato sto je morao), noz u ledja vizantiji, sve te gadne stvari sto plemstvo srednjeg veka radi, radio je i on, i to vrlo umesno. Jer on je covek od krvi i mesa. Nije poslat sa neba. Mada nas reziser izgleda misli tako. Serija izgleda kao da ju je crkva sastavila, kao zitije svetaca. Nemam nista protiv, makar zabave radi, procitati zitije, ali ne pod svetovnom maskom. Nismo se odmakli od Kosovskog boja zdravka sotre, sto je veoma tuzno.

 8. Serija je pravo osveženje nakon Senki nad Balkanom. Takvu seriju (Senke) ne bi smela ni da prikazuje a ne da snima državna televizija. U Nemanjićima jedino što likovima u usta stavljaju rečenice iz udžbenika za istoriju za osnovnu i srednju školu, sve ostalo je potaman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here