Шешеља враћају у Хаг на крсну славу СРС-а?!

Поделите:

Вођа радикала позван је да дође на изрицање пресуде, које је заказано баш на дан Света три јерарха, крсну славу СРС!
Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ јуче је позван да дође у Хаг, где би присуствовао изрицању нове пресуде након што је жалбено веће размотрило жалбене предлоге хашког тужилаштва, сазнају „Ало!” новине. Изрицање нове пресуде Шешељу заказано је, како сазнајемо, за 12. фебруар 2018. године.
Занимљиво је да се овај датум поклапа са црквеним празником Света три јерарха, који Српска радикална странка обележава као своју крсну славу, па се основано може претпоставити да је и сам датум одређен како би допринео додатној дестабилизацији Србије. Наиме, сам Шешељ је већ јасно поручио да се неће добровољно враћати у Хаг, а уколико судско веће буде инсистирало да га власти у Србији приведу и силом пошаљу на изрицање пресуде, то би свакако довело до демонстрација Шешељевих присталица, могућих сукоба са снагама реда, али би и закомпликовало политичку ситуацију у земљи, поготово у престоници, где се очекују локални избори почетком следеће године.

Подсетимо, хашко тужилаштво терети Шешеља да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине. Тужилаштво је у својој жалби на ослобађајућу пресуду Шешељу указивало на пропусте које је, како кажу, учинила већина чланова судског већа, које је ослободило Шешеља и предложило жалбеном већу да преиначи одлуку и да га прогласи кривим и осуди.

Шешељ је раније у свом одговору на жалбу тужилаштва детаљно образложио зашто наводе тужилаштва сматра неадекватним и неоснованим и зашто жалбено веће не би требало их усвоји. Као алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу тужилаштво је жалбеном већу предложило да наложи понављање суђења.

У Шешељевом одговору на жалбу, који је написан на 115 страна, истиче се да се он противи правном леку тужилаштва, те да би свако даље „поступање у случају ‘Шешељ‘ представљало силовање правде”. Такође се наводи да је овај поднесак – одговор на жалбу Тужилаштва – његово последње обраћање Хашком трибуналу, те да он више не жели да на било који начин учествује у поступцима пред њим.

– Професор Војислав Шешељ се никада неће више добровољно вратити у Хашки трибунал, зато што је скоро 12 година провео у притвору и био на располагању Хашком трибуналу. Тужилаштво није доказало његову кривицу зато што је нема, што је Шешељ и доказао – наводи се између осталог у жалби.
Такође је указано да Шешељ нема намеру да долази у Хаг ни на евентуално изрицање жалбене пресуде. Тужилаштво је, иначе, пре изрицања ослобађајуће пресуде за њега тражило казну од 28 година.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here