Сестра Алексе Жунића

Поделите:

Смејали смо се Алекси Жуњићу, среском шпијуну, легендарном Нушићевом лику у комаду Сумњиво лице. Прост какав је био, ипак је схватио да се у ондашњем српском друштву најбоље профитира на цинкарењу, те своје „занимање“ среског шпијуна није ни крио, већ се отворено тако и представљао.

Не знам да ли је то била жеља уваженој колегиници Александри Јерков када је писала своју биографију на Википедији (слика испод) ако је она уопште писала своју биографију на највећој интернет енциклопедији, која може и да понуди нетачне податке. Како год, ван памети је да Александра Јерков до сада није затражила брисање појединих навода из исте. Мада, вратићу се на почетак, можда ипак има порив да буде савремени Алекса Жуњић.

Наиме, у поменутим наводима из биографије уважене колегинице – чију елоквентцију и политичку искуство веома уважавам и са којом је изузетно тешко водити политичку расправу због њене способности да брзо размишља, дословце стоји: „…Такође је прошла неколико НДИ и ИРИ обука, као и више неформалних облика образовања, семинара и тренинга ЦИА о политичком ангажовању“. Неко ће рећи да ови детаљи не би требало да буду спорни, међутим, у свакој озбиљној држави ово би био велики скандал.

Пробајте да замислите амерички Конгрес или Сенат у коме седи конгресмен или сенатор у чијој биографији пише да је прошао неколико неформалних облика образовања, семинара и тренинга у руском ФСБ или СВР. Такав не да не би могао да добије ни прилику да се кандидује за Конгрес или Сенат већ би га америчке службе ухапсиле и био би процесуиран. Можете да замислите и обрнуто; заправо и не можете, јер није могуће да се задеси руски депутат у Думи који је „политички тренирао“ у CIA. Такав би после таквог „тренинга“ одмах по слетању на Шереметјево био спроведен до канцеларија ФСБ и вероватно био заглавио робију.

Не морамо да се осврћемо на деловање ових суперсила и њихових служби. Можемо да се спустимо на нама равне. Нема те државе на свету која би допустила да јој посланик или било који функционер буде особа која се јавно хвали у својој биографији да је пролазила политичку обуку у некој страној обавештајној агенцији.

Полазећи од претпоставке да је колегиница Јерков овакве обуке пролазила из своје знатижеље и глади за новим знањима и искуствима, те да ни у једном моменту није имала за циљ да буде некакав сарадник CIA, а опет, полазећи и од тога да ови наводи из биографије можда и нису тачни, ипак не могу да одолим и не поставим питање: због чега CIA као обавештајна америчка агенција уопште има порив да организује овакве семинаре и тренинге?

CIA није политичка организација нити је део НВО сектора. Ради се о обавештајној агенцији, чији је приоритет, као и свакој служби на свету, заштита америчких интереса и правовремено информисање и анализирање о потенцијалним опасностима које би могле те исте интересе да угрозе. Самим тим, било какво ангажовање на пољу политичких обука и тренинга према политичарима из неких других земаља може и мора једино да се схвати као намера те исте службе да те политичаре усмери ка раду за америчке интересе.

CIA није ту да нас учи људским правима. Није ни друштво добротвора, а није јој ни у опису посла да преноси своја искуства из политичких вештина, што би иначе било неопходно политичару који жели да ради на себи. Уосталом, ако је неком од наших политичара потребно да има одређене обуке из политичких вештина, па чак и из сфере безбедности, то би можда могла да учини наша служба уколико се процени да би тај политичар могао да буде изабран на одређену функцију на којој ће му таква знања бити неопходна. Међутим, који је порив страној служби да обучава неког српског политичара и обрнуто, који је порив нашег политичара да иде на обуку у страну службу?

Ако бисте на то питање дали исправан одговор, можете да добијете етикету да сте „теоретичар завере“. Отуд, можда је боље да закључак прећутим, а да читаоци оцене. Уместо мог одговора, можда не би било лоше да се понуди наградна игра са питањем: у којој држави политичар који је пролазио обуке у страној служби уопште још може да се бави политиком?

Владимир Ђукановић, Нови Стандард

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here