Сијарто: Нови јужни гасовод биће завршен до 2019.

Поделите:

БУДИМПЕШТА/МОСКВА – Очекује се да ће нови гасовод за транспорт природног гаса до Мађарске бити завршен до краја 2019, рекао је данас мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, који је навео да су Бугарска и Србија већ потписале споразуме потребне за отпочињање планова за гасовод.

Тај гасовод, према његовим речима, моћи ће да транспортује до осам милијарди кубних метара гаса до Мађарске преко тих земаља крајем 2019. године, преноси МТИ.

Он је, у телефонској изјави мађарској агенцији из Москве након што је потписао споразум с директором „Гаспрома” Алексејем Милером о припремним радовима на изградњи мађарског дела гасовода, рекао да је најреалистичнија шанса Мађарске да се прикључи јужном гасоводу – да сарађује с руском државном гасном компанијом.

„Тај споразум је велики корак напред на пољу националне и енергетске безбедности, као и економског развоја”, казао је Сијарто.

Он је навео да је Гаспром већ почео да гради Турски ток напомињући да Румунија није учинила ништа како би гасни интерконектори постали двосмерни нити је Хрватска изградила терминал за течни природни гас.

„Без обзира на западну хипокризију, у ЕУ расте тражња за руским гасом” додао је он.

Гаспором је ове зиме продао рекордну количину гаса Европи закључио је Сијарто.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here