Скандал потреса Католичку цркву у БиХ: Порно-снимцима фратру изнудили 250.000 марака

Поделите:

Илустрација Тоше Борковића

„Стероид“ раскринкао аферу која је потресла Католичку цркву у БиХ. За ћутање платио 250.000 КМ, а сумња се да је трошио и новац верника

НЕЗАПАМЋЕНИ скандал потреса Католичку цркву у БиХ, након што су три особе ухапшене и притворене због сумње да су секс-снимцима уцењивале католичког свештеника И. К. од кога су наплатиле око 250.000 КМ да не објаве експлицитне снимке његовог секса са женама. Како је потврђено „Новостима“, за уцену су осумњичени Александар Васиљевић и Сашка Ковачевић из Добоја и Мило Јоксимовић из Модриче.

Васиљевић и Ковачевићева ухапшени су 16. августа у акцији „Стероид“, коју су спровели инспектори Управе криминалистичке полиције МУП РС и ПУ Добој. У наставку акције 28. августа ухапшен је и Јоксимовић.

– Њима се на терет ставља кривично дело уцене, односно да су од католичког свештеника И. К. наплатили 250.000 КМ да не објаве снимке на којима се види да је прекршио целибат и имао сексуалне односе са женама. Ради се о најмање три снимка са две различите жене, које су, по свему судећи, снимили осумњичени – каже извор близак истрази.

Он појашњава да је свештеник месецима плаћао осумњиченима за ћутање новчано, а понекад и у скупоценој роби. За исплату је користио и жупни новац, а највероватније и донације верника, јер је тражене износе исплаћивао у ситним апоенима од по 10 и 20 КМ. Када више није могао да поднесе намете осумњичених, одлучио је да све пријави полицији.

– Спроведена је детаљна истрага, и Ковачевић и Васиљевићева су ухваћени у замку. Ухапшени су након што су у означеним новчаницама и на унапред договореној локацији од свештеника узели 15.000 КМ – појаснио је извор из полиције.

Током истраге испитано је и саслушано више сведока, да би у наставку акције полиција ухапсила и Мила Јоксимовића због сумње да је учествовао у уцени. Решењем Основног суда у Добоју свима је одређен једномесечни притвор, који је у односу на Васиљевића и Ковачевићеву прошле седмице продужен за још два месеца.

На званичан упит „Новости“, у ПУ Добој је потврђено да су три лица ухапшена због уцене, али детаље нису откривали.

– У акцији „Стероид“ 16. августа ове године два лица су лишена слободе због сумње да су починила кривично дело уцене. По наредби Основног суда у Добоју извршени су претреси стамбених и пословних објеката, те возила која осумњичени користе, при чему су одузети предмети који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку – наводе у ПУ Добој.

У полицији наводе да је у наставку акције 28. августа у Модричи ухапшено још једно лице.

БЕЗ КОМЕНТАРА

СВЕШТЕНИК И. К. који је био жртва уцене у телефонском разговору није желео да коментарише овај случај, као ни чињеницу да је прекршио целибат.

– Не бих волео да то иде у јавност – рекао је И. К.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here