Скандал са загађеним јајима тресе Европску унију

Поделите:

У оквиру најновијег европског скандала са загађеним јајима, Европска унија је саопштила да су јаја заражена штетним инсектицидом „фипронилом“ продавана у чак седам земаља, преноси „Политико“. Засебне истраге о неисправним намирницама отвориле су Белгија, Холандија и Немачка. Европска комисија је саопштила да помно прати ситуацију у интересу здравља грађана.

Још крајем јула холандски супермаркети масовно су са својих полица повукли хемијски загађена јаја, уз милионске губитке. У њима је пронађена висока концентрација „фипронила“, инсектицида забрањеног за лечење животиња које служе за исхрану због штетних последица по људско здравље. Власти Белгије су још у јуну започеле истрагу, а афера је погодила и Немачку, која увози холандска јаја, па је стопирала њихову продају.

„Мој желудац није истражни ауторитет, али ми инстинктивно говори да све морамо детаљно да испитамо. Дакле, читава Европа мора да се провери, шта год било у позадини овог скандала. Ситуација је углавном под контролом, али сада морамо да проверавамо и друге производе: пасте, мајонезе, све што садржи јаја“, наводи Кристијан Шмит, министар пољопривреде Немачке.

Како је дошло до загађења? Политико објашњава да су узгајивачи живине у Холандији затражили помоћ фирме „Чикфренд“ – специјализоване за искорењивање паразита који напада живину. За те потребе предузеће је користило производ који садржи „фипронил“ – органско једињење из ветеринарских препарата против бува, гриња и крпеља.

„‘Фипронил’ је отров који погађа нервни систем инсеката. Такође је јак и за људе: човек може да осети вртоглавицу, да повраћа, али је смртни исход веома редак и подразумева да сте конзумирали ‘фипронил’ у великим дозама, од око пола грама. А у једном јајету је садржано и до 100.000 пута мање“, објашњава токсиколог у Бриселу Алфред Бернард.

Сада Шведска, Швајцарска, Француска и Велика Британија такође треба да ураде провере, а званичници тврде да се свим јајима може ући у траг. Светска здравствена организација оцењује да је „фипронил“ у већој количини „умерено отрован“ за људе, јер може да буде опасан за бубреге, јетру и тироидну жлезду.

РТС

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here