Словачка поново потврдила да су намирнице за ‘нову Европу’ лошије него за ‘стару’

Поделите:

Од 33 иста производа купљена у Словачкој и Аустрији, чак 16 је било осетно лошијег квалитета у верзији за словачко тржиштем него за Запад, показала је друга серија тестова словачке Државне ветеринарске и прехрамбене инспекције у оквиру борбе да „посткомунистичка Европа“ престане да за наднационалне компаније буде „тржиште за шкарт робу“.

„Производи су прошли још горе негу у првим тестовима“, казао је данас на заједничкој конференцији за новинаре у Братислави с министарком пољопривреде Габријелом Матечном, шеф Државне ветеринарске и прехрамбене инспекције Словачке Јозеф Биреш.

Тестови 16 намирница су показали разлике које утичу на квалитет, мање разлике у 11 производа, а свега шест намирница било је исто и за тржиште Запада и за нове, „посткомунистичке чланице“ Европске уније.

Овог пута нашла се и једна намирница коју Словаци добијају у бољем квалитету од Аустријанаца иако је истог назива и у истом паковању индијски ораси „Алесто“.

„Спровели смо други круг тестирања 33 производа током лета. Морам да кажем да су и ти тестови потврдили различити квалитет намирница и то код чак половине тестираних производа. Прво поређење намирница обавили смо крајем прошле године“, казала је Матечна.

Осим индијских ораха који су квалитетнији у словачкој верзији и шест намирница и производа у којима је састав исти, Словацима се нуди пица с мање прилога, у сухомеснатим и рибљим прерађевинама се штеди на месу, а више је адитива и конзерванса.

„Kод шунке је то био мањи проценат меса, а већи соли. Kод пице (словачки) потрошач добио је мање фила, код пића сируп глукозе и фруктозе уместо шећера, у сиру ементалер за Словаке је додат скроб, док га у сиру за Аустрију нема. Поново се потврдило да наднационалне компаније деле потрошаче у ЕУ на две категорије“, казала је Матечна.

Словачка министарка је данас упозорила наднационалне компаније да у оквиру јединственог тржишта ЕУ имају обавезу да њихови производи истог назива у истој амбалажи буду истог квалитета на читавој територији ЕУ.

Словачка, на иницијативу Вишеградске групе, организује 13. октобра у Братислави европски самит о дуплим аршинима у квалитету намирница и роба за богате западне чланице и источне посткомунистичке, на који ће доћи сво четворо премијера Вишеградске групе, представници Европске комисије и надлежни министри земаља чланица ЕУ.

„Словачки потрошачи, као и потрошачи у другим земљама ЕУ, имају право на једнаки квалитет роба које се продају под истим називом“, казала је данас Матечна.

Европка комисија је после неколико година игнорисања признала да проблем постоји, а еврокомесарка правде и заштите потрошача, Чехиња Вјера Јоурова обећала да ће Kомисија подстицати и финансирати појединачне тестове земаља и поређење квалитета.

ЕУ ће за борбу против дуплих аршина и за то да источна Европа престане да буде, како упозоравају њени политичари, „канта за смеће Запада“, издвојити два милиона евра, али за сада не види потребу да доноси неке нове прописе и смернице или мења законе.

„По нашем правном тумачењу, ради се о непоштеној пословној пракси, а већ сада имамо инструменте да је кажњавамо. Најбрже решење јесте прецизирање европске легислативе у области борбе против непоштене трговинске праксе. Националним органима чланица предаћу методологију и ако буду ишли од случаја до случаја, мислим да ћемо већ наредне године видети колико се мењају ствари“, казала је Јоурова средином септембра.

 

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here