Служен парастос за 16 убијених Срба у Сердарима

Поделите:

Код спомен-обиљежја у селу Сердари, општина Котор Варош, данас је служен парастос за 16 Срба, које су прије 25 година убили припадници хрватско-муслиманских снага.

Парастос за убијене чланове породица Сердар, Тепић и Бенцуз служио је парох врбањачки Мирко Батар уз саслужење свештенства, а вијенце на спомен-обиљежје положила је родбина жртава, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, предсједник општинске Борачке организације Госто Tривуновић.

Њихова заједничка порука била је да је злочин у Сердарима један од највећих и најстрашнијих, јер је почињен над недужним цивилима, те да никада не смије бити заборављен.

„Сваке године се окупљамо овдје да обиљежимо овај дан. Сваки пут је он једнако тужан и тежак, али овдје смо како да браћу и сестре не би заборавили. Ономе ко не види своју прошлост пише се лоша будућност“, истакао је Tривуновић.

Код спомен-обиљежја у селу Сердари, општина Котор Варош, данас је служен парастос за 16 Срба, које су прије 25 година убили припадници хрватско-муслиманских снага.
Злочин у Сердарима један је од највећих и најмонструознијих који су почињени на подручју которварошке општине. Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири, а најстарија 60 година.

У нападу на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко /60/, Босиљка /53/, Јеленко /31/, Радмила /21/, Славко /60/, Данка /54/, Драго /47/, Мирко /31/, Славиша /22/ и Споменка Сердар /19/, Љубица /40/, Слободанка /12/ и Сњежана Tепић /4/, Никола Дукић /40/ и Славко /55/ и Славојка Бенцуз /21/.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за злочин у Сердарима, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно 10 година затвора.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here