Смајловић: Дачићев прилазак Трампу у УН – маестралан

Поделите:

Љиљана Смајловић, колумнисткиња Недељника, оценила је у Дану уживо да је то што је министар спољних послова Ивица Дачић искористио прилику да на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку приђе председнику САД Доналду Трампу и неформално поразговара са њим, није промашај.

Трамп је од Дачића тада добио фасциклу са фотографијама насловних страна новина које су поздравиле његов избор за председника.

Смајловић је оценила да је тај потез шефа спрске дипломатије добар и „прилично симпатичан“.

„Мислим да то није промашај, маестарално је то извео Дачић, и не кажем то само зато што је Трамп такав какав јесте и зато сто сигурно не презире таблоиде и не би му више импоновало да му се каже да су озбиљни медији навијали за њега, дакле, не само зато што сујетан, што жели да чује да га људи воле… погледајте како су га Саудијци примили, тачно су знали да ће њему пријати да му се невероватне почасти указују, да му се окачи оно злато око врата.. Добар је потез то за Трампа“, рекла је Смајловић.

Она је оценила да не постоји политичар који не воли да чује да га у некој земљи обожавају, а Дачић свакако „није ништа слагао Трампа“.

Никола Јовановић, из Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, сматра, међутим, да је Дачић покушавао да у неформалном разговору „разминира“ терен за председника Србије Александра Вучића.

„Има у дипломатији места за виц и хумор, али бојим се да ово потврђује бојазан да је у америчкој администрацији прошлогодишње гостовање Вучића протумачено као подршка (Хилари) Kлинтон и Дачић је покушавао да разминира терен“, рекао је Јовановић.

Смајловић је додала и да је још као уредница Политике неуспешно покушала да сазна од Дачића шта је била садржина његовог ранијег сусрета са Трампом.

„И никад нисам видела да је Дачић тако загонетан, дискретан, ћутљив. Они се познају, не верујем да је било шта морао да разминира – део је искористио за себе, део ће користити и нама и Вучићу. Али сасвим је могуће да се Трамп њега сећа, мада би добро и да је неко ко се никада није са њим раније срео рекао: ја сам из Србије, погледајте како смо навијали за вас“, рекла је Смајловић.

Јовановић: Скуп у УН – дипломатија на стероидима, јединствена прилика
Упитан како изгледају сусрети званичника на маргинама скупа какав је заседање Генералне скупштине УН, Јовановић је казао да је то важних пет дана које треба искористити.

„То је дипломатија на стеродиима, јединствена прилика да мала земља има велики број сусрета да представи и брани своје интересе“, казао је он.

Смајловић је оценила да може да буде важно какав лични однос оставе званичници једни на друге.

„Ту се људи упознају, одмеравају једни друге, лични односи и нису тако неважни, Вук Јеремић је у УН био тако успешан и због личне харизме“, казала је она.

Јовановић је додао да је довољно да се поставе темељи за будућу посету и каже шта је коме најважније, односно да ће Вучић искористити прилику да покрене питање статуса Kосова.

Говорећи о „унутрашњем“ дијалогу о Kосову, Јовановић је рекао да се Вук Јеремић неће одазвати позиву председника Вучића јер нема основа за нормални дијалог у друштву, осим о изборним условима и нормализацији политичког живота.

„Нећемо се одазвати дијалогу, јер је то под оваквим условима фингирани позив, и не знамо уопште о чему ће се причати“, закључио је Јовановић.

 

 

Н1

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here