Снежана Чонградин: Ђилас у очима друге Србије

Поделите:

Кандидатуру Драгана Ђиласа за градоначелника Београда многи грађани који препознају сву погубност политике актуелне власти примили су као шамар, питајући се да ли је могуће да опозиција има само њега да понуди као алтернативу Вучићу.

Такође, питају се како је могуће да се Ђилас уопште дрзнуо да се поново појави пред њих и тражи подршку да стане на чело града, на извор моћи, и крене добро познатим путем у акцију из које је изашао са теретом медијског манипулатора, сумњивих послова и увећаног богатства.

Други на листи по опасности за јавни интерес, одмах иза Александра Вучића, јесу управо они који су већ били на позицијама моћи, и то непосредно пре. Стога, кандидатура Драгана Ђиласа за градоначелника, логички посматрано, може служити не за изборни пораз Александра Вучића, већ управо супротно – за његову потврду на власти. Постављањем за његовог главног противника оног чије је политичко деловање обележено управо одликама због којег се Вучићева политика оцењује погубном, иде се ка неизбежном поразу јавног интереса. Насупрот томе, испоставиће се одмах онај, на први поглед, здраворазумски аргумент, који је толико дубоко утврђен у јавном говору: јесу „жути“ били корумпирани, истина је да су контролисали медије, да су се обогатили на најсрамнији могући начин – у време транзиције и општег сиромашења обичних људи – али, у односу на актуелну „напредњачку“ екипу то су радили на много културнији и финији начин. Таква аргументација, међутим, најбоље описује тренутну болест и накарадност насталу из очаја, беде и изостанка било каквог смисла и перспективе у друштву. Грађанин, јавни радник, било које мислеће биће оваквом поставком одустаје од минимума достојанства, нормалности и спремности да својим одлукама доприноси сопственом а потом и општем интересу.

Многи ће, даље, овакву констатацију назвати наивном, неполитичком, лишеном увида у реалност и оно чувено „стање на терену“. Оптужиће оне који о политичком избору мисле на овакав начин да се несвесно или пак свесно залажу за останак Вучића на власти. Мишљење о томе да је неопходно променити политички систем и очистити га од свих личности који су га својим делима учинили тешко корумпираним, упропастивши животе сопствених грађана, назваће утопијом и самим тим штетним за предстојећу борбу. Бориће се, и боре се, против тога са истом силином са којом се супротстављају свом политичком непријатељу – Александру Вучићу. Јер, њихова је логика неумољива, само неко сличан њему може да му се супротстави.

Ђилас је препознат као тренутно једини који има довољно снаге и моћи да изађе на црту Вучићу. Какав је карактер те снаге, односно чиме је доказан и каквим примерима и садржајима испуњен, за њих је небитно. А ако баш морају да се о томе изјасне, рећи ће опет – јесте стицао богатство у држави у којој већина грађана живи у тешком сиромаштву, јесте одржавао и увећавао то богатство док је обављао високе државне функције, јесте користио све механизме владања како би се на тој власти одржао, од медијске манипулације до прљавих политичких игара које карактеришу готово сваког овдашњег моћника на власти, али, он је то радио у мањој мери и на цивилизованији начин од тога како то тренутно ради Вучић. И то је, уверавају, довољан разлог да грађани поново бирају Ђиласа. Гурнули су га таквим аргументима у ринг са Вучићем и одредили изборни случај на следећи начин: две штеточине јавног интереса један против другог – али, један је наш, а други је њихов.

И ту се предизборна поставка окончава, укида се простор за даљу полемику. Суштина је дефинисана, време је стало, а зачарани круг у којем се легитимише лоповлук и корупција се затвара. Томе присуствују наша деца, наши навијачи, који за нормалност, правду, истину, кажњавање злодела, нису имали прилике да чују. Такве вредности не живе у причама оних који им у наслеђе остављају услове за живот. Само прљава борба и сврставање на страну једног од негативаца, па који им је симпатичнији – да ли овај плави или онај смеђи, бруталнији или мање бруталан. А заволевши једног данас, лако ће заволети сутра и оног другог.

Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here