„Шпанија је данас срамота Европе“

Поделите:

Шпанска влада ће одговарати пред међународним судовима због насиља националне полиције током забрањеног референдума у Kаталонији.
Том приликом је повређено најмање 465 људи, рекао је данас портпарол каталонске владе Хорди Туруљ, који је Шпанију назвао „срамотом Европе“.

„Шпанска држава се веома искомпромитовала и на крају ће одговарати пред међународним судовима“, рекао је Туруљ на конференцији за новинаре у Барселони, преноси Ројтерс.

Туруљ је изразио уверење да ће бити пребројани милиони гласова и да ће људима који још чекају у реду како би убацили гласачки листић у кутију бити омогућено да то учине, пошто временски рок за гласање, како је навео, неће бити продужен.

Он је додао да не зна када ће пребројавање гласова бити завршено.

Kаталонске власти су одлучиле да биралишта затворе у 20:00 сати, наводи шпански лист „Ел Паис“.

Портпарол каталонске владе назвао је Шпанију „срамотом Европе“ због начина на који се, како је рекао, обрушила на тежње Kаталоније да одржи референдум о отцепљењу, преноси АП.

„Ово што полиција ради је обично дивљаштво, то је међународни скандал… Данас је Шпанија срамота Европе“, сматра Туруљ.

Он је навео да, упркос полицијским акцијама, „сада видимо да су милиони гласали“, додавши да ће за пребројавање гласова бити потребно извесно време.

Туруљ је рекао и да је полиција затворила 319 гласачких места од око 2.300.

Здравствена служба каталонске владе саопштила је раније данас да је 465 људи пријављено у болницама где им се указује помоћ после данашњих сукоба са полицијом која је покушала да спречи гласање, а Туруљ је навео да су две повређене особе у тешком стању, напомиње америчка агенција.

 

 

Tанјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here