Специјални суд за процесуирање тужилаца и судија Хашког трибунала?

Поделите:

Хашки трибунал оде у ропотарницу историје. Боље није ни заслужио. То није био суд ни ни права ни правде. А камоли да је омогућио било какав корак на путу ка помирењу на грађанским ратовима захваћеним просторима бивше Југославије.

Судије, тужиоци и председници трибунала, углавном професори међународног и других права по разним светским и белосветским универзитетима, од којих су неки одавно прешли старосне границе до којих се могло донекле здраворазумски расуђивати, у трибуналу су се изругивали праву као науци и правди као нечему што би требало да је лековито, истинито и да је бар каква-таква сатисфакција жртвама овдашњих грађанских ратова.

Не, они су радили управо супротно. Тужили су, судили и пресуђивали по налогу, а то је кроз све протекле године било реалном просуђивачу сасвим јасно, својих оснивача – пре свих Сједињених Америчких Држава, НАТО-а и њихових полтронских савезника.

И шта се добило? Ништа. У ствари, добило се оно за шта је та институција и основана: селективна правда, класификација жртава по националном кључу, оквалификовати Србе и Србију као главне кривце за све што се дешавало на просторима некадашње Југославије, немилосрдно кажњавати Србе и слати их у најзлогласније казамате и оних европских земаља које су у Другом светском рату биле најоданији Хитлерови савезници, а и данас с поносом славе ту своју нацистичку прошлост, убити оне Србе који би могли угрозити њихову припрељену лаж, до максимума штитити и ослобађати осумњичене Муслимане, Хрвате и Албанце за стравичне злочине, од којих неки злочини над Србима, као они на просторима источне Републике Српске, нису квалификовани као злочини геноцида, а они то јесу, док је главни зликовац над Србима са тих простора ослобођен… итд.

Због тога, како незванично сазнајемо, у појединим земљама групе интелектуалаца, међу којима су и угледни правници, адвокати, раде на покретању иницијативе за оснивање специјалног суда за деструктиван, неодговоран и навијачки рад судија, тужилаца и председника трибунала. Како је, на пример, могуће да из Сједињених Држава, земље која не признаје ниједан међународни суд, председик трибунала буде управо њихов грађанин? Како је могуће да осумњичени притвореници у Хагу најчешће нису имали ни минимум здравствене заштите? Како је могуће да у том казамату неко лежи готово 13 година и да се без било каквих доказа на крају и пусти? Па какви су то правници који то и тако раде!? А где су ту још приче о корупцији, лобирању, подмићивању!

Кап која прелила чашу догодила се на прослави завршетка рада Хашког трибунала, 21. децембра. Кад су се најодговорнији тог назови суда правде, са својим главним гостом, генералним секретаром Уједињених нација, толико нахвалили да то превазилази и најелементарније норме пристојног понашања и основне културе.

Због тога се и рађа иницијатива да се хашки тужиоци и делиоци „правде“ изведу пред лице правде. Да они искрено испричају шта је и како је било. Како су ослобађани најокорелији зликовци, а осуђивани они за које није било ни елементарних доказа кривице јер су бранили и суверену државу Југославију, па Србију и свој народ?

А жртава је у том грађанским ратовима било на свим странама. И злочина и злочинаца.

Да, треба лечити свако зло. Па тако то заслужују и дуге године хашке селективне правде, окорјеле неправде, правничког незнања, неозбиљности…

Иницијатива, како незванично сазнајемо, свакако би добродошла и треба јој пожелети успешан рад. На корист међународног права као науке и његове правде. Правде за све жртве једнако. Без обзира, на националност и веру.

(С. Л. ИНТЕРМАГАЗИН)

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here