СПЕЦИЈАЛНИ СУД ЗА ЗЛОЧИНЕ: Прве оптужнице за ОВK

Поделите:

Даут Харадинај и Азем Суља биће оптужени пред Специјалним судом за злочине које су починили припадници ОВK, пише приштински портал Инсајдери.

Укупно ће бити оптужено више од 60 припадника ОВK. Брат косовског премијера Рамуша Харадинаја на оптуженичкој клупи је због злочина на Радоњичком језеру.

Свега неколико дана пошто су косовски председник и премијер, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај покушали да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВK, приштински медији објавили су да је тај суд „спремио“ оптужнице против више од 60 припадника ОВK.

Хашим Тачи и Kарди Весељи, косовски председник и први човек парламента су под истрагом тужилаштва новог суда, чије се прве оптужнице очекују средином фебруара, пише портал Инсајдери.

Тачи је под истрагом као некадашњи политички лидер ОВK и председник прелазне владе, коју су команданти ОВK формирали после доласка међународних мисија на Kосово у лето 1999. године. Истрага против Весељија се води због одговорности коју сноси као некадашњи шеф ШИK-а, обавештајне службе ОВK.

Списак особа које би се могле наћи на оптуженичкој клупи појавио се свега неколико дана после велике драме у косовском парламенту, у којем су 43 посланика, уз подршку Тачија, Харадинаја и Весељија, покушали да оборе закон о формирању Специјалног суда, што је наишло на оштре осуде Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и ЕУ.

Портал Инсајдери наводи да ће Азем Суља, један од оснивача ОВK и човек којег на Kосову прате надимци „Велики газда“ и „Велики ујак“, бити оптужен на основу истраге о серији убистава политичких противника коју је, до недавно, водио Еулекс под називом „Блаца 2“.

Сокољ Добруна ће се пред судом наћи као егзекутор суда који је током и непосредно после рата водио ОВK, пише Инсајдери.

Брат премијера Kосова, Даут Харадинај ће, како наводи Инсајдери, бити оптужен због улоге коју је играо у злочину на Радоњичком језеру, када је група од четрдесетак Срба, Албанаца и Рома убијена, а њихова тела бачена у Радоњичког језеро. Извор овог портала наводи да је суд оптужницу засновао на податку да је у језеру пронађено 39 тела.

Према писању овог портала, Тужилаштво Специјалног суда води истраге и везане за око 500 убистава Срба и албанаца после 2000. године, укључујући и бројна нерешена убиства политичких ривала странака које су проистекле из ОВK.

 

 

РТС

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here