Споменици на погрешним местима

Поделите:

Најблаже речено, бесмислено је, невероватно и недопустиво како београдске власти „разбацују” споменике широм Београда. Поштујући драгоценост новинског простора, прескочићу увод и одмах поставити питање: који су то урбанистички или културолошки разлози за постављање споменика Димитрију Туцовићу испред мегаломанске зграде Народне банке на Славији, или било које друге банке, а габаритни споменик Николи Пашићу пред Домом синдиката!? Такво тотално сагрешење, и етичко и естетичко, не би било примерено ни некој вишеструко мањој или безначајнијој урбаној средини од наше метрополе. Претпостављам да ће читаоци одмах разазнати поруку: ускладимо изглед и суштину простора испред Дома синдиката с изузетном појавом социјалдемократског и пролетерског трибуна Туцовића. А споменик Пашићу нека буде, ако већ нешто мора, на простору између Народне банке и нове фонтане. Убеђен сам да би свако друго решење било грех, и пред историјом и пред потенцијалном лепотом овог града.

Навешћу још један пример споменика где му није место. То је скупоцено обележје руском цару Николају Другом Романову. Зар је морао да буде постављен баш између Скупштине Србије, Председништва Србије и Скупштине града Београда. И још у Улици краља Милана Обреновића!? У коју стратешку, политисторијску позицију се тиме аутоматски сврставамо (колонијалну или поданичку, свакако не пријатељску). Уверен сам да руска амбасада не би приговорила да смо споменик поставили у улици која носи име овог суверена, између Чубурског парка и Црвеног крста, на малом празном платоу између бројева 66 и 68.

Не могу а да се не запитам по којој је логици споменик Гаврилу Принципу постављен у парку до правосудне установе. Не спорим значај његовог чина, храброг и ослободилачког, али никако не и легалистичког. Зар у нашем народу стварно не постоји тај осећај за чињенице, нијансе и детаље, па све радимо на пречац, у инат. Споменик Принципу би могао бити постављен негде на Теразијској падини, у близини крчме „Златна моруна” (у којој су се састајали завереници), код Зеленог венца, где му је природно место.

Аутор: Чедомир Јордановић

Политика

Поделите:

2 COMMENTS

 1. Ту где је подигнут споменик Цару Николају Другом Романову налазио се
  Руски конзулат, још пре Првог светског рата.
  У позадини споменика, ниже према улици Краљице Нталије, налази се здање
  Руског дома у Београду.
  Место споменика је “сасвим на месту“, баш ту где треба да је!

  Драган Славнић

 2. Драган Славнић је прецизно аргументовао и оправдао место споменика цару Николају. Невероватно је да аутор чланка Чедомир Јордановић то није знао. Још је невероватније да је тај чланак штампан и у ПОЛИТИЦИ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here