Споменик дечаку из Доње Каменице ускоро добија своје место

Поделите:

Дечак из Доње Каменице, убијен на почетку рата, добиће обележје у Зворнику. Посла се прихватио доказани хуманиста, академик СКАНУ Драгољуб Драги Мирковић

ДВАНАЕСТОГОДИШЊИ дечак Слободан Стојановић из села Доње Каменице, код Зворника, који је измасакриран на почетку рата у БиХ, на родном огњишту кад се вратио по свог пса Лесија, добиће споменик у Зворнику. Остаје само да се утаначи са зворничким властима да ли ће то бити у центру града или, рецимо, на неком од места крај магистрале која води ка Сарајеву, односно Бијељини и Бањалуци.

 Драгољуб Драги Мирковић, Рељеф дечаков већ урађен и изливен

Драгољуб Драги Мирковић, Рељеф дечаков већ урађен и изливен

Ово нам је рекао генерал Миломир Савчић, председник Борачке организације Републике Српске, који је са аутором споменика, ликовним уметником и академиком СКАНУ Драгољубом Драгом Мирковићем у петак“претресао“ могуће локације. Израда споменика је при самом крају и сада је на надлежнима да, у наредне две до три седмице, кажу на којим локацијама ће „благословити“ његово постављање, после чега ће БОРС, у консултацијама са стручњацима, донети коначну одлуку.

– Споменик дечаку који је са породицом избегао на сигурно, из родног села, а потом се вратио да нађе и поведе свог кућног љубимца, што је платио животом, биће монументалан, висок око 4,5 метара – прича генерал Савчић. – Рељеф дечаков је већ урађен и изливен. Све обавезе према уметнику који је обавио тај део посла БОРС је измирио, а све остало ће бесплатно да уради велики пријатељ БОРС и доказани хуманиста, академик Драгољуб Драго Мирковић.

Подизање споменика је годинама одлагано. Уметник Мирковић је, слушајући лаже и паралаже о подизању спомен-знамења несрећном дечаку, обећао да ће он да га уради, што управо и чини. Раније руководство Борачке организације РС је, како сазнајемо, новац за ове намене потрошило за друге потребе!

Албанки из Власенице, Елфете Весели, суди се пред Судом БиХ, за злочин над недужним дечаком. Ова жена, за коју се сумња да је Слободану распорила стомак у знаку крста, одсекла му уво и пуцала у њега са најмање раздаљине, била је ван домашаја руке правде скоро четврт века после злочина. Његови родитељи су умрли од туге за њим.

ПОРУКЕ ЗА НЕЗАБОРАВ

НА споменику ће бити поруке и поуке за подсећање и незаборав, као симбол страдања недужне деце, не само код нас, већ и у читавом свету – каже уметник Мирковић. – Зато овај белег треба да гледа непрестано што већи број људи, посебно деце. Ово је најмање што сам могао да урадим из пијетета према детету које је толико волело пса, а може лако да се претпостави онда каквог је свет изгубио човекољупца.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here