Спрема се захтев да наши лекари оду код Младића

Поделите:

Министарства се изјашњавају о предлогу о привременом пуштању генерала. У току је превођење потребне документације

МИНИСТАРСТВО правде још прикупља мишљења осталих министарстава о давању гаранција за привремено пуштање хашког притвореника Ратка Младића на лечење у Србију. Због тога Влада неће на данашњој седници разматрати ово питање. Оно ће се на дневном реду наћи тек када сва мишљења буду прикупљена.

До краја недеље Хашком трибуналу отићи ће и званични предлог да тим српских лекара посети бившег команданта Војске Републике Српске и прегледа га. По речима генераловог сина Дарка Младића, у току је превођење њихових лиценци, биографија и потребне документације, који ће пратити захтев. У Хаг би требало да иду кардиолог др Велибор Ристић из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и неуролог др Горица Ђокић из Клиничког центра Србије.

– Чуо сам се са оцем и он се осећа боље јер је мајка од петка код њега и остаће до среде. Сваки пут кад дође неко од нас у посету он мало живне, па се трудимо да га не остављамо самог, него се смењујемо – каже Дарко Младић.

Додаје и да је његов отац ишао на нове прегледе, чије резултате још не знају, као што нису добили ни снимке скенера главе и магнетне резонанце, које већ дуже време чекају. Највећи проблем је то што не знају колики му је последњих дана био притисак, с обзиром на то да је од мини можданог удара, у децембру, скакао и преко 200.

Одбрана и породица сматрају да је генерал неадекватно лечен, због чега су и тражили гаранције Владе Србије да он буде привремено пуштен у Београд. Хашки трибунал је већ једном одбио захтев за привремено пуштање ради лечења у Русију, мада су гаранције дали Владимир Путин и руска влада.

Изрицање првостепене пресуде најављено је за новембар.

ИНИЦИЈАТИВА

ПАРАЛЕЛНО са гаранцијама кабинета Ане Брнабић, у Хаг ће отићи и иницијатива министарке правде Неле Кубуровић да се бившем команданту ВРС омогући добар болнички третман.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here