Срби чувајте сећање на ПРВОГ СРПСКОГ КРАЉА – МИХАИЛА!

Поделите:

Већина српских портала је објавила да је на јучерашњи дан крунисан краљ Стефан Немањић Првовенчани. Био би то заиста предиван гест, да нисмо по ко зна који пут чули лажну, дубоко устаљену фразу коју ће вероватно и РТС много пута поновити у предстојећој серији ,,Немањићи“, да је Првовенчани ,,први српски краљ“! Он то НИЈЕ, Стефан је заправо ПРВОВЕНЧАН (првокрунисан) од династије Немањића, који и сами кажу да обнављају круну и отачаство. Ако је обнављају како Стефан може бити први крунисани српски владар?

Ова титула наравно припада Војисављевић Михаилу, првом српском владару који је владао Дукљом >као краљ< од средине 11. века до 1081. године, за што је добио и потврду римског папе Гргура VII. Током своје владавине, он је очувао и учврстио државу свога оца Стефана Војислава, претворивши је у регионалну силу која активно учествује у међународној политици, повезујући се са Норманима и папством. Како пишу ромејски извори, његовог оца СТЕФАНА Војислава отворено називају „Травуњанином Србином“ напомињући да је пореклом из Босне, одакле се преселио у Приморје. Михаило је након очеве смрти, постао владар Трибала и Срба, што опет помињу Јован Скилица и други извори:

„“Τριβαλλών καί Σέρβων… αρχηγός“‘

Склопио је уговор са византијским царем и уписан је међу савезнике и пријатеље византијског царства. Уско је и сарађивао са свеже створеном римокатоличком црквом (иако се то још тада није осетило), што један од могућих разлога његовог запостављања у српској свакодневници. Граница између католика и православаца 1054. године је ишла замишљеном цртом посред Дукље. Након великог раскола, у време Михаилове владавине, Рим и Цариград ће се конфронтирати око црквене супермације. Михаило ће српском народу оставити своју задужбину на Стону, једну од најстаријих српских грађевевина, коју данас називају ,,старохрватска црквица на Стону“. У њој се налази његов ктиторски портрет, најстари приказ неког српског владара. Оваквим даљим маргинализовањем краља Михаила, добијамо небројене нуспродукте:

*Срби никада нису држали Приморје!
*Срби су живели само у Србији (Рашкој)!
*Немањићи су једина средњовековна српска династија, пре њих немамо историју!
*Црква на Стону је старохрватска баштина!
*Дукља није била српска држава, самим тим ни данашњи Црногорци нису били Срби! Јер наравно Срба ван Србије НЕМА!
*Срби су САМО православци и ништа више!
*Хрвати католици су владали у Дукљи, стога су данашњи Црногорци потомци ,,Црвених Хрвата“ и треба да живе у Хрватској!
итд, итд…

Уместо да се дичимо на сва врата оваквим владаром, да му подижемо споменике и подсећамо Србе на славну прошлост, ми га препуштамо забораву, а напослетку и другима… Стога Срби чувајте сећање на ПРВОГ СРПСКОГ КРАЉА – МИХАИЛА!

 

 

Српскаисторија

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here