Home Инфо Срби из Љубожде граде нови живот на рушевинама

Срби из Љубожде граде нови живот на рушевинама

Поделите:

Срби из Љубожде враћају се у завичај. Њих тринаесторо се вратило после пуних 18 година

Прославили смо пре неколико дана сеоску литију. Имали смо пуно гостију, а сеоску славу смо припремили најбоље што смо могли у датим околностима. Госте смо дочекали у јединој кући коју смо у претходна два месеца обновили.

 Поновни сусрет расељених / Фото Д. Зечевић

Жарко Закић, представник повратника у Љубожди код Истока, с поносом истиче да су, иако тек покушавају да се скуће и обнове животе који су им прекинути у овом селу, на недавној сеоској литији имали више од четрдесет гостију. Осим монасима из манастира Високи Дечани и Весни Маликовић, представници за повратак у овој општини, неизмерну захвалност за двомесечни боравак у свом селу представници тринаест породица који очекују изградњу и обнову порушених кућа дугују и Далибору Јевтићу, министру за повратак, који им је пружио неопходну помоћ у обнови и опремању куће у којој су тренутно смештени сви повратници.

– Ово је кућа Чеде Симића, која је била најмање оштећена и најлакше је било њу обновити. Захваљујући помоћи сада имамо оно што нам је најпотребније, смештај и колико-толико пристојне услове за живот, тако да ћемо лакше подети чекање обнове и изградње наших кућа – прича Жарко. Он је међу повратницима задужен и за припремање хлеба, а што му, у шали каже, и те како иде од руке. Уверен је и у успех повратка, јер међу расељенима, тврди, влада жеља за повратком.

– Са супругом и петоро деце живео сам у Краљеву, где смо преживљавали тако што сам радио и најтеже послове и од минималца. Упркос напорном раду, осећао сам се безвредним и никада нисам престао да мислим на своје село. Сваке ноћи сам сањао кућу, своје њиве, воће… – прича нам Чедо Симић (51), један од повратника. Чеда каже да су на повратак спремни и његова супруга Татјана и деца.

 Порушене куће у Љубожди пружају суморну слику

Није нам лако што гледамо темеље својих кућа, али знамо да су и они наши. За сваки камен нас веже нека успомена. Јер, овде смо провели детињство, живот – причају у дворишту испред једине обновљене куће повратници у Љубожду, који истичу да одлучни у намери да обнове своје уништене домове. Да у њима настaве живот, који им је у овом метохијском месту прекинут 18. јуна 1999, када је четрдесет и осам породица кренуло у расељеништво.

* Жарко Закић и Весна Маликовић

– Иако су ми од куће остали темељи, сада када сам се вратио осећам се као да ми је кућа већ направљена. Јер, одмах по повратку посетио нас је министар за повратак Далибор Јевтић са сарадницима, али и преставници међународних организација, који су нам обећали обнову кућа. Надам се само да ћу успети да повратим и земљу која ми је заузета. Да је обрађујем као некада и живим од свог рада – прича Мирко Симић (66), који има око четири хектара имања, док двојица његових суседа на клупи у дворишту једине куће која није порушена причају о некадашњем животу у селу. Верују да ће поново моћи да обрађују имања која су им узурпирали комшије Албанци.

* Надају се да ће успети да врате и земљу у посед

САДА СЕ И ЈАВЉАЈУ

ИАКО су у почетку, по доласку повратника у Љубожду, некада већински српско село, Албанци протестовали, сада им се, каже представник повратника, повремено јаве и наврате да их подрже у намери да опстану.

– Најтеже нам је што је готово свих педесетак српских кућа порушено, осим ове у којој смо смештени и једне коју су узурпирали Албанци – прича Жарко Закић.

СПОР ПОВРАТАК

ОБНОВУ порушених кућа обећало је Министарство за повратак на челу са министром Далибором Јевтићем, који је, поред манастира Високи Дечани, до сада највише помагао овим повратницима – прича Весна Маликовић, представница за повратак у Општини Исток. Она подсећа да је у овој општини до 1999. године живело 8.700 Срба и 1.700 Црногораца, а да се од 2000. до 2017. године у петнаестак села вратило 2.700 људи.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

css.php