Србија је дијалогом о Косову шокирала САД и ЕУ: Моћни су имали друге намере

Поделите:

Европска унија нема јасну агенду када ће Србија ући у ЕУ и о том датуму не говори јасно. Са друге стране, земље ЕУ имају јасну агенду када је у питању јачања косовске независности. Унутрашњи дијалог Србије о Косову, ту међународну агенду ако не може да заустави може бар да успори.

Ко зна да чита између редова, јасно му је да идеја о унутрашњем дијалогу Србије о Косову није нешто због чега је међународна заједница одушевљена. Неко би се упитао зашто.

Одговор на ово питање крије се у тефтеру моћних светских сила, које су давно под неком ставком записале: Косово — независна држава. Отуд и пропаст свих напора које је Србија од Рамбујеа па наовамо уложила да нађе компромисно решење кад је реч о Косову. Сада када се Западу учинило да је Косово прича која је скоро готова и да је потребно да се Србија „притисне“ још само мало, па да могу да ставе на ту сторију „The end“, Србија је одлучила да се врати на „бојно поље“. Јер покретање унутрашњег дијалога Србије око Косова није изгледа било очекивано у међународној заједници.

Наш саговорник на ову тему, доцент на факултету политичких наука Стефан Сурић, објашњава и зашто. Он каже да међународна заједница и водеће земље ЕУ за Косово већ имају дефинисан план у коме нема одступања, јер је за њих Косово независна држава, а на агенди међународне заједнице налази се само једна ставака — јачање те независност.

„Једно је да Европска унија нема јасну агенду када ће Србија ући у ЕУ и да се о датуму јасно не говори. Са друге стране, земље ЕУ имају јасну агенду јачања међународне присутности Косова и то је нешто што забрињава, јер у тренутном политичком оквиру Косово кроз чланства у међународним организацијама, добијањем међународног позивног броја, неизвесност о пријему у Унеско… говори да се српска дипломатија мора ангажовати на решавању проблема Косова, јер пут ка чланству у ЕУ делује све дужи, док Косово јача свој концепт независности“, наводи Сурлић.

Ако пратимо траг којим је кренуо наш саговорник, долазимо до закључка да било какво ремећење нечега што је зацртала међународна заједница фактички значи да јој се „мешамо“ у посао. У том смислу, оно што унутрашњи дијалог Србије о Косову буде донео, на неки начин би за међународну заједницу могло бити „црвена линија“ Србије, када је у питању Косово. У суштини, ако се боље размисли, Београд је свестан да, бар за сада, нема повратка на старо. У том погледу је и министар спољних полова Србије Ивица Дачић у праву кад каже да сада „треба да се урадити шта се може, док се може, а да за приче о томе да треба признати Косово увек има времена“.

А шта Србија заиста може? Иако се верује да су наше политичке моћи ниског интензитета, није баш тако. ЕУ самим преговарачким поглављима Србију је практично условила Косовом. Београд је сада решио да одигра њихову игру и отишао је корак напред најавивши унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, који неће моћи да буде игнорисан јер шта је „нормализација односа“ ако другој страни са којом треба да се нагодиш понудиш више компромиса, опција, предлога!

Дакле, као што Сурлић закључује, очигледна је стратегија владе Србије да процес напретка независног Косова повеже са питањем напретка Србије ка европским интеграцијама.

„Унутрашњи дијалог ће резултирати стратегијом и неким предлогом како решити питање Косова и повезати га са нашим европским путем“, уверен је Сурлић.

А да ли је Србија најавом унутрашњег дијалога о Косову зауставила и агенду ЕУ о даљем јачању независног Косова, тек треба да се покаже.

Спутњик

Поделите:

4 COMMENTS

  1. Ово, преговори „разграничење“са Арбанасима е катастрофа и пропаст наша, завршни чин драме из 28 и 74. Амрерика, Француска и Енглеска нису могли веровати да Милошевић хоће да се договори са комуна пайтосима око Юуге. Ели он луд, питали су се? Ово е иста слика, коя разумна човека оставља без тона. Лажу Ватикан и монтирани епски стих да е Вук издо на Косову. Ово е велеиздая а клетва нидефинисана временом и простором. У било какву причу са Арбанасима и Рватима Сербия сме ући само као члан НАТО. Ово е пропаст Роде, пуцамо по свим шавовима. Спреми се Войводство и Рашка за следеће преговоре кое ће комунисти отопити из „замрзнутог“ конфликта. Ужас и тупи бол у души за Колевком. Ебо вас Вук Драшковић а ви њега или га у врх г.зице коии вам се наметнуо као мудрац.То е будала већа од Милошевића. Ебо вас и войвода „зарђала виљушка“ то е иста багра. Проклета рука и перо, осушиће се. Шта то збориш Вуле? Шта би од руке коя се одрече србског Скадра на Бойани? Ви и заборавили да е то наше, равно хиљаду година србска престолница. У речи, мрш у п.зду материну сви ви коии се „борите“ за Космет а децу учите да су дивљи Арбанаси Илири. Треба ли поновити, никакав проблем: „Мршшшш у п.зду материну!
    Наука би паре од државе Сербие а да блее ове небулозе. Добиће к.рац од овце, а ако е нешто неясно, изволите испод или изнад пойас. Ти Вуле пишеш руску ћирилицу….Бежи бреее будало, и не шаљите ми „Lune“.Озбиљна човека да се у кости уватимо, грчко – римски стил. Ако нема витезова и соколова…воли Вуле и п.чке ако их има о овой озбиљной науци. Само због њих, ако ми стану на пут продаћу знање, Србство, антику…Не мадам, мадмуазел то сам без везее, чисто да…

  2. Неко мора делати да се Вуле доведе спознанию истине. Ко ће то бити, доминаши из САНУ, Матица….неко мора. Ако немаю снагу патосирати Вуле и тим иза мене, што их плаћамо? Ми из нашего џепа плаћамо људе коии тврде да су Арбанаси Илири а ми гологузани иза Карпата? Шта ми имамо тражити на Косову, потпишимо, решићемо Сербию, одрекнимо се…..Има ли интелекта на „Видовдан“ да каже: „Вуле, свака ти е као из Светог писма.“

  3. Hm,hmmm…Kada vam se,natakari “ Kleronacionalna tema “ zaboravljate,da nije sve jedno,ko naplacuje struju,ko raspisuje tendere,za privatizacije,koncesije…rudnik I mineralnih resursa,malog,srpskog sibira ili mandzuruje,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here