Србија отвара два нова поглавља у преговорима са ЕУ

Поделите:

На Међувладиној конференцији у Луксембургу Србија би требало да отвори још два поглавља у преговорима са Европском унијом – поглавље 7, које се односи на права интелектуалне својине, и 29 – о царинској унији, после чега бисмо имали 10 отворених поглавља од укупно 35, од којих су два привремено затворена.

У Луксембургу би две стране – Србија и ЕУ – требало да представе своје преговарачке позиције.

Одлука о отварању нових поглавља овог пута прошла је без условљавања због неких билатералних питања између Србије и других земаља чланица.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу наводе да је једино позиција Велике Британије око отварања нових поглавља са Србијом каснила због унутрашњеполитичких процедура и формирања владе у тој земљи.

Одлучујући је био извештај Европске комисије о стању владавине закона и, уз поједине замерке, задовољавајући напредак неопходан за отварање поглавља.

Поглавље 7, између осталог, омогућава бољу заштиту ауторских права, јаснија правила конкуренције. Поглавље 29 о царинској унији има за циљ скраћивање процедура и царинских поступака и трошкова.

Делегацију Србије предводиће министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, а у делегацији ће бити и шефица преговарачког тима Тања Мишћевић и директорка Канцеларије за придруживање Ксенија Миленковић.

Европску унију би на Међувладиној конференцији требало да представљајују комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, министарка Малте задужена за европске послове Хелена Дали и директорка за Западни Балкан у Европској спољнополитичкој служби Ангелина Ајнхорст.

После Међувладине конференције, која ће почети у 19.30, у 20.30 биће одржана конференција за новинаре на којој ће – поред министарке Јадранке Јоксимовић – говорити представници Европске комисије и Малте, као државе која председава Унијом.

Србија је у досадашњем процесу приступања отворила осам поглавља, од којих су два привремено затворена, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Министарка Јоксимовић је раније изјавила за РТС да отварањем још два поглавља у преговорима са ЕУ Србија шаље поруку да је стабилна земља која спроводи реформе у разним областима.

РТС, Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here