Србија узвраћа санкцијама или само прети

Поделите:

Хрватски произвођачи „ПИK Врбовец“ и „Ледо“ могли би да се нађу на удару као највећи добављачи ‘Меркатору С’, ‘Идеи’ и ‘Роди’… Kонтроле фитосанитарне и ветеринарске инспекције биће ригорозне, што ће озбиљно успорити улазак њихових производа у Србију
Хрватски произвођачи „ПИK Врбовец“ и „Ледо“ могли би да буду прве жртве царинског рата који против Србије води Хрватска одлуком да без икаквог повода повећа таксе на увоз српске робе у Хрватску са 12 на 270 евра, сазнаје Информер!

Фабрике „ПИK Врбовец“ и „Ледо“ припадају највећем хрватском тајкуну Ивици Тодорићу и његовом „Агрокору“ и главни су добављачи меса и смрзнуте хране за хрватске трговине у Србији: „Меркатор С“, „Идеу“ и „Роду“.
Дуге анализе

Наши извори кажу да ће Србија на најновији хрватски безобразлук одговорити најјачим могућим граничним контролама и подробним ‘чешљањем’ камиона са хрватском робом.
– У овом иживљавању које је Хрватска започела против српских произвођача бескрупулозним повећањем увозних такси за чак 22 пута највећу штету претрпеће извозници воћа и поврћа из Србије! Пошто Хрвате уопште није брига за наше произвођаче, Србија ће на ову најновију провокацију узвратити масовним и строгим контролама хрватске робе која улази у Србију. Тако ће се на удару прво наћи хрватске фирме „ПИK Врбовец“ и „Ледо“, као највећи добављачи хране за „Идеу“, „Меркатор С“ и „Роду“. Kонтроле српске царине, као и фитосанитарне и ветеринарске инспекције биће ригорозне, што ће озбиљно успорити улазак њихових производа у Србију. Резултати узоркованих намирница чекају се и по три до четири недеље, па се поставља питање колико ће им се исплатити да са робом дуго стоје на граници. Самим тим ће и снабдевање хрватских радњи у Србији бити доведено у питање. Хрвати морају да схвате да све што могу они, умемо и ми, и да би им било најпаметније да окончају што пре овај рат – кажу добро упућени Информерови извори.

Стручњаци подржавају ову одлуку Србије и кажу да се предуго попуштало Хрватима зарад добрих комшијских односа.

Економиста Млађен Kовачевић сматра да због овог царинског рата и Хрватска мора да буде кажњена страна.

– Поздрављам овај план наших власти и сматрам да због овог царинског рата коначно и Хрвати треба да буду кажњена страна. Они користе сваки тренутак да нас саботирају и ремете наш рад и производњу. Наша држава мора под хитно да направи целокупан систем мера којима ће узвратити суседима због њихових неправедних санкција према нама. Појачана контрола и слање на лабораторијске анализе производа фирми „ПИK Врбовец“ и „Ледо“ нека им буду само опомена. Овај „ударац“ сигурно ће се одразити и на снабдевање хрватских продајних објеката у Србији, али и било је време да и они осете последице као и наша земља – истиче Kовачевић.

Недимовић: Морамо да штитимо Србију!

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да докле год буду на снази мере које је увела Хрватска, неће бити никаквих одступања од јаких контрола хрватске робе у Србији.
– Ми штитимо Србију и нећемо одустати од озбиљног надзора над робом која улази у нашу земљу – изричит је Недимовић.

Нема попуштања

Економиста Драгован Милићевић наводи да након ових санкција наша држава треба да уведе дугорочан и радикалнији надзор хрватске робе у Србији како њима више не би пало на памет да нас ограничавају у извозу у Хрватску.

– Задовољан сам што је Србија брзо почела да одговара на хрватске мере забране. Ово што раде Хрвати је покварена игра! Дозвољено је све што они одлуче да је дозвољено. Што се мене тиче, мере наших власти треба да буду још драстичније и оштрије, можда чак и да им уведемо дугорочан и ригорозан надзор јер морамо да штитимо наше тржиште и производњу – објашњава Милићевић.
Информер

Поделите:

1 COMMENT

 1. Читам на згради: Дистрибутивни центар Загреб!
  Где се налази Дистрибутивни центтр Београд, Ниш, Крагујевац?
  Наша јадна власт само се копрца, нема програм, само се брани уместо да наступа.
  Забранити увоз из Хрватске.
  Вишкове српских роба, ако их има, усмерити на друга тржишта. Или појести.
  И ћутати.
  Стално дижемо Хрватску изнад Србије. Ко то ради?
  Наметнути услове да хрвати сами затворе погоне у Србији, дса их врате србима, а оне који их сматрају стратешким партнерима – похапсити..
  Док не врате или плате имовину протераних
  Биланс мора да постоји.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here