Србијагас нема пара за гас, а зима на прагу

Поделите:

Србијагас нема пара за набавку гаса за предстојећу зимску сезону и због тога ће се краткорочним кредитом задужити 30 милиона евра, сазнаје Блиц.
Како пише тај лист, план је да фирма као гаранцију за зајам да менице.

У јавној набавци која је расписана средином августа наводи се да је кредит потребан како би се покрила текућа ликвидност компаније, међутим, како наводи лист, прави разлог за ново задуживање је мањак пара потребних да се затвори финансијска конструкција према Гаспрому за испоручене количине гаса.

Да не би дошло до проблема у снабдевању овим енергентом током зиме, руководство компаније одлучило се за краткорочни кредит, који треба да се врати наредних годину дана. То је једини начин да се не поремети динамика испоруке гаса, односно да резервоари у Банатском двору буду пуни за предстојећу зимску сезону.

Новац мора да се обезбеди брзо, до средине октобра, када је рок да се Гаспрому уплати на рачун. У супротном и привреда и домаћинства могли би да остану без плавог енергента. Тако ће већ постојећи дуг од близу милијарду евра бити увећан за још 30 милиона, што додатно може да наруши стабилност компаније, пише Блиц.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here