Србин основао Православну цркву на Сејшелима (Фото)

Поделите:

Срђан Јаношевић, бивши пилот ЈАТ, већ 30 година живи на Сејшелима, где је постао свештеник, узео име Сергиос и основао православну цркву… Од дела своје куће направио капелу и тамо служи литургије за православце који живе и летују на острву.
Срђан Јаношевић (70), бивши пилот ЈАТ, постао је свештеник на Сејшелима и основао православну цркву на овом егзотичном архипелагу у Индијском океану!
Јаношевић већ више од 30 година живи са породицом на Сејшелима, где је добио посао још осамдесетих година прошлог века.
Када се пензионисао 2009. године, у Солуну је рукоположен у свештеника Александријске патријаршије, узео је име Сергиос, а затим је од дела своје куће на Сејшелима направио малу капелу Светог Димитрија Солунског.
Тамо већ годинама служи литургије за православце који живе или се затекну као туристи на архипелагу.
Остао због рата
Срђан каже да је, када је добио понуду да ради на Сејшелима, планирао да се тамо задржи неколико година. Међутим, пошто је у Југославији избио рат, одлучио је да се са породицом трајно насели на овом рајском архипелагу.
– Рођени сам Београђанин, где сам и дипломирао хемију, а највећи део радног века провео сам радећи за ЈАТ у Сарајеву. Тамо сам и упознао своју супругу Весну, која је новинарка, а добили смо и ћерку Срђану. Негде осамдесетих година стигао ми је позив владе Сејшела да радим за њихову авио-компанију, а истовремено су обезбедили посао и мојој жени и ћерки. Прихватио сам ту понуду, и планирао сам да одемо на Сејшеле само неколико година. Међутим, тамо нас је задесио рат у Босни, после кога више нисмо имали где да се вратимо, јер нам је кућа у Сарајеву уништена. Тако остадосмо на Сејшелима, ево, већ три деценије, и нисмо се покајали… – прича Срђан.
Рат у земљи и немогућност да се врати кући окренули су Срђана и његову породицу православљу. Чим се 2009. пензионисао, рукоположен је у Солуну за свештеника и узео је име Сергиос.

Исте године добио је дозволу од митрополита Танзаније и Сејшела Димитроса да у склопу своје куће направи православну капелу, уз услов да литургије одржава на енглеском, црквенословенском, грчком, руском и српском језику, јер на овом архипелагу има верника из свих православних земаља на свету.
– Да бисмо издржали овде и да не бисмо заборавили корене, посветили смо се вери. Када сам престао да радим, постао сам свештеник. Тада сам и направио ову малу цркву и у њој служим литургије, моја ћерка Срђана је хоровођа, а супруга Весна пева у хору, прави нафоре и помаже у свему ономе што је жени дозвољено у цркви. У хору пева и Рускиња Ана, а млади Украјинац Никита приноси кандило и прискаче у помоћ у свему што је потребно. Највише верника је из Русије и Украјине и углавном су то дипломате – представници амбасада, лекари, бизнисмени и њихове породице. Након литургије сви седимо, причамо и уживамо у специјалитетима из свих земаља које верници донесу – открива отац Сергиос, коме је, како каже, једини циљ да шири православље у овом делу света.
Чезну за Србијом
Живот на Сејшелима допада се и његовој жени Весни, која ипак признаје да често пати и за родном грудом.
– Живот на Сејшелима нам је заиста леп. Заволели смо ту земљу. Међутим, ипак чезнемо за Србијом и Београдом и због тога сваке године долазимо на одмор – тврди Весна.

Крштена и девојка са Сејшела
Колики је утицај православља на Сејшелима, захваљујући оцу Сергиосу Јаношевићу, сведочи и податак да се у овој цркви крстила чак и једна девојка из те земље.
– Крстио сам у овој цркви и једну Креолку. То је уједно прва Сејшелка која је примила православље и на то сам изузетно поносан – каже отац Сергиос.
На Сејшелима десетак Срба
Иако је егзотични архипелаг Сејшели сан већине људи у нашој земљи, на овим прелепим острвима нема много Срба. Како тврди породица Јаношевић, која у то има увид, на Сејшелима данас живи свега десет до петнаест држављана наше земље. Све су то углавном изузетно успешни људи у својим професијама – лекари, архитекте, кувари…

Информер

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here