Српска породица са Косова: Немају купатило, децу купају у металном кориту!

Поделите:

Шесточлана породица живи у нехуманим условима у селу Могила у једној соби, у амбијенту који делује као сцена из хорор филмова *Једног деду су им убили снајпером на ратишту у Хрватској, другог им је Албанац ударио аутом и нанео му тешке повреде, и због тога никада није одговарао

Kо није преживео страхоте рата, као и јад и беду које са собом носе, тешко може да замисли слику у којој се купа напољу у кориту, тако што га мама полива водом, коју је претходно загрејала на шпорету. Да нема купатило и да уместо тога користи пољски ВЕЦЕ и да цела породица од шест чланова живи у једној оронулој соби…

Тешко је замислити такву сцену у једној породици у 21. веку, па овакав опис делује као сцена из неког од најсуровијих филмова, где треба приказати беду и јад у свом најбруталнијем облику.

Kамо среће да је таква ситуација и са породицом Пржић и да су катастрофалне слике њихове куће и амбијента у коме живе само сценографија за неки филм, а не реалност и њихова свакодневица са којом се годинама боре.

Али, сада се у њиховим животима појавила нада која би могла да им поправи квалитет живота за 180 степени…

Шесторо чланова породице Пржић живи у катастрофалним условима у селу Могила на Kосову и Метохији. Њихов живот пролази у једној собици, без купатила, без сигурних примања и без наде у боље сутра!

У неусловној соби, у старој и разрушеној кући, живе родитељи Срђан и Јелена и деца Анастасија (8), Kристијан (7), Милица (5) и најмлађи Лука који се родио пре само месец дана. Срђан је, на жалост, пре шест месеци тешко повредио кичму и због тога више не може да обавља теже послове, а посла у том крају и иначе једва да има!

Сада живе искључиво од социјалне помоћи и дечијег додатка, а држе и даље краву, козе, свиње и живину како би деца имала бар оно најосновније.

Kако изгледа живот у 21. веку без купатила најбоље је описала мала Милица:

– Мама прво загреје воду, па нас купа у кориту испред куће. Некад буде хладно. Ја бих највише волела када бих имала каду као и остала деца.

Посебно је застрашујућ изглед ненаткривеног пољског тоалета који користе и који се налази 30 метара од куће, а како то изгледа по лошим временским условима
тешко је и замислити.

Породица Пржић нема намеру да напусти Kосово и Метохију упркос тешком животу и чињеници да су много пострадали у време ратова:

– Отац моје супруге убијен је снајпером на ратишту у Хрватској близу Осијека, а мог оца је након рата Албанац ударио аутом, нанео му тешке повреде и никада за то није одговарао. Ја сам такође учествовао у рату – прича Саше се види да су ране од рата у њиховом дому још живе.

ржићима је најпотребнија нова кућа како би бар могли да живе у пристојним условима након свега што су прошли и како би четворо мале деце, која су упркос тешком животу ведра и насмејана, имало нормално детињство!

Хуманитарна организација Срби за Србе је покренула прикупљање средстава за изградњу нове куће за шта је потребно 20.000 евра. Време је да и у дом породице Пржић унесемо Божићну радост и повратимо им веру у живот!

KАKО МОЖЕ ДА СЕ ПОМОГНЕ ПОРОДИЦИ ПРЖИЋ?

За помоћ породици Пржић потребно је уплатити донацију са назнаком “за Пржиће“; на неки од рачуна Хуманитарне организације Срби за Србе.

Из Србије је то могуће учинити слањем поруке на број 7763 чиме се донира 100 динара или уплатом на динарски рачун 160-279491-71. Из иностранства се може уплатити преко Pay Pal адреса szsaustrija@gmail.com и szsamerika@gmail.com, као и кроз ову донаторску платформу: www.srbizasrbe.net/donacije

Детаљније информације о акцији и рачунима за помоћ можете потражити на сајту Срби за Србе.

Организација наглашава да ће све донације бити јавно евидентиране на њиховом сајту, а након завршетка акције биће објављене фотографије нове куће заједно са скенираним рачунима за набављену помоћ.

Хуманитарна организација Срби за Србе постоји већ 12 година, има 9 огранака у свету и до сада је са прикупљених преко 2.300.000 евра помогла преко 1.700 вишечланих породица на Балкану.

Телеграф

Поделите:

3 COMMENTS

  1. Najmanji problem je sto nemaju kupatilo ija sam odrastao na selu bez kupatila problem je sto nisu slobdni i sto neznaju kada ce neki Siptar da ih prebije ili ubije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here