Српски и амерички војници изводе заједничку вежбу „Сајбер Тесла“

Поделите:

Војска Србије и Национална гарда Охаја, истовремено у Србији и САД, изводе заједничку вежбу „Сајбер Тесла“, пише данашња „Политика“ позивајући се на допис Министарства одбране Србије.

Наводи се да ће српски војници у Горњем Милановцу и амерички у Kолумбусу деловати као један тим и да ће свако од њих за својим компјутером бити актер војне вежбе „Сајбер Тесла“.

Ова вежба се одвоја у оквиру програма партнерства Војске Србије и Националне гарде Охаја, а тежишне активности се традиционално изводе сваке године у септембру.

Наводи се да ће на овој вежби бити ангажовано око 70 припадника Министарства одбране, Војске Србије и других државних органа Србије који имају надлежност у области информационе безбедности, као и осам припадника Националне гарде Охаја.

– Вежба “Сајбер Тесла“ је мултинационална командно-штабна вежба која се реализује са аспекта сарадње у области заштите сајбер простора. Циљеви вежбе су подизање способности Војске Србије за реаговање на сајбер претње и сарадњу са осталим државним органима у тим активностима – наводи се у одговорима Министарства одбране на питања „Политике“.

Наводи се да ће учесници вежбе налазити на две географске локације које су међусобно повезане интернетом, а своје задатке извршваће на наменски успостављеној затвореној рачунарској инфраструктури.

– Овим концептом омогућено је да вежбајућа јединица (Тим за одговор на безбедносне инциденте) буде мултинационалног састава и синхронизовано делује у сајбер простору независно од географске локације. Сценарио је базиран на карактеристичним нападима у сајбер простору и укључује нападе на поверљивост, интегритет и расположивост сервиса у системима информационо-комуникационе технологије (ИKТ) – истиче се у допису Министарства одбране.

Наводи се да ова вежба, у складу са искуствима Националне гарде Охаја у извођењу вежби одбране ИKТ система у сајбер простору, траје четири дана са непосредном припремом која траје недељу дана уочи вежбе. Реч је о оптималном периоду за реализацију планираних садржаја.

– Вежба ће се изводити у Горњем Милановцу и Kолумбусу (Охајо, САД) од 11 до 19 часова по локалном времену у Србији, односно од пет до 13 часова по локалном времену у Охају. Учесници вежбе су већим делом информатичке специјалности, а осим њих, ту су и специјалисти из области телекомуникација и правне службе – наводе у Министарству одбране.

Наводи се да осим вежбе „Сајбер Тесла“, када је реч о сарадњи са Националном гардом Охаја, делегација њихове верске службе, коју предводи бригадни генерал Џозеф Чизм, борави у Србији због размене искустава у тој области. Такође, експертска група Националне гарде Охаја борави у бази „Југ“ где је упозната са развојем овог објекта Војске Србије.

„Политика“ пише и да истовремено, због наставка сарадње у сфери подофицирског кора, у Центру за обуку подофицира у Панчеву борави делегација Подофицирске академије Седне армије Европске команде Оружаних снага (ЕK ОЦ) САД, коју предводи Шерил Лајон, главни подофицир Kопнене војске ЕK ОЦ САД.

 

 

Телераф

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here