Српски таленти из Пожареваца одлазе у Москву

Поделите:

 

12. јануара 2018. године у Белој сали комплекса Храма Христа Спаситеља у Москви ће се одржати 8.Међународни Омладински гастрономски фестивал «Обнављамо традиције. Божић». Организатори фестивала су Свето-Данилов патријаршијски манастир и Центар обнове традиција.

Фестивал се организује на Божић и Васкрс, амбасаде различитих земаља показују празничну трпезу, која је декорисана у духу народних традиција. Истовремено се организује такмичење, где се ученици кулинарских колеџа из Русије, Србије, Бугарске, Румуније, Републике Српске и др. такмиче у спремању празничних јела и сервирању трпезе.

Циљ фестивала је обнављање и чување културних и кулинарских празничних традиција, а такође и побољшање професионалних вештина ученика професионалних школа и младих специјалиста у области културе храњења и гостопримства у оквиру традиција православне трпезе.

Постоје четири номинације у оквиру такмичарског дела Фестивала: божићно хладно предјело од живине, светско божићно пециво, божићно хладно предјело од речне рибе, декорисање божићне трпезе. Сваку номинацију оцењује посебан професионални жири.

Подршку Фестивалу дају Департамент за националну политику и регионалне односе града Москве, Привредна комора Руске Федерације, Међународни савез јавних удружења „Руско удружење за међународну сарадњу“, Амбасаде православних земаља и др.

Победницима Фестивала «Обнављамо традиције. Божић » биће уручене медаље, дипломе и награде. Такође ће се оцењивати и успех у посебним номинацијама.

Први пут у такмичарском делу Фестивала ће учествовати екипа из Србије. Из Пожареваца долазе професор куварства и практичне наставе Економско-Трговинске школе Никола Радишић са својим ученицима Срећком Предићем и Петром Мишићем. Поред учешћа у такмичарском делу Фестивала, екипа ће учествовати у конференцији „Облици међународне сарадње у стручном образовању“.

Питали смо професора Николу Радишића о припремама за такмичење:

Никола, ти си добио позив за учешће на такмичењу, посвећеном најсветлијем празнику – Божићу. Како си сазнао о свом учешћу и који си осећај доживео у том тренутку?

Добио сам позив од организатора Фестивала на лично име, што ме лично изненадило и осећај је био невероватан. Знате, први пут на међународно такмичење, ја као професор, а потом и деца из кулинарске струке, која се нису никада такмичила ван територије Србије.

Ти ћеш први пут учествовати на такмичењу таквог нивоа?

Нисам имао прилике раније да идем на међународне фестивале, да први пут ван граница Србије, иако сам радио преко границе.

Реци о својим ученицима – учесницима такмичења. Како се припремате?

Почели смо најпре да трагамо за аутентичним локалним специјалитетима, након што смо констатовали почели смо да изграђујемо и вежбамо јела. Моји ученици Петар и Срећко, радимо на томе да се покажемо у најбољем светлу и представимо наш крај и земљу.

– Шта ти очекујеш од учећша у Фестивалу и од долазка у Русију?

Очекујем једно лепо искуство, дружење, упознавање нових људи и размену искустава у области гастрономије, живота и културе.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here