Српско село на Космету права атракција, оживљавају традицију

Поделите:

Село Велика Хоча, које је удаљено неколико километара од Ораховца, данас покушава да оживи традицију винарства.
Винарство се овде неговало вековима. То им доводи туристе из различитих крајева, па ово српско село живи посебно преко лета.

Хочанске винице, иако орунуле, и данас чувају најбоље матохијска вина. Време им је нешто додало, а нешто одузело, али сви покушавају оно несретно да забораве и врате се нормалном животу.

Неки од тих објеката су очувани, а неки препуштени времену, које их није штедело. Увек са истим питањем – остати или напустити, ни мештани нису имали воље да у њих улажу, већ су се борили и још увек боре да преживе.

У кућу Спасића, где је сниман филм Стршљен, туристи радо долазе. Посебну пажњу привлачи иконострас који је донет са поклоничког путовања из Јерусалима, 1865. године. Није само дечанско вино овде посебно, већ и оно из винарије Љубише Ђуричића које се пије и у Француској.

Једно од најстаријих српских насеља у Метохији, познато још од 12. века када га је Стефан Немања приложио манастиру Хиландар, у средњем веку било је привредни и духовни центар са 24 цркве и два, три манастира.

То што је остало живи у слози, надајући се и овој берби грожђа у својој земљи.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here