Шта доносе Ердоган, Макрон и Трамп

Поделите:

Доласци председника великих држава света подижу углед наше земље и доносе могућности за унапређење привредне сарадње Унапређење економске и политичке сарадње

У наредних годину дана Београд ће посетити председници три велике земље. Већ 10. октобра стиже турски председник Реџеп Тајип Ердоган, почетком следеће године француски председник Емануел Макрон, а до краја 2018. и амерички председник Доналд Трамп. То је доказ снаге српске политике, оценио је у Њујорку председник Александар Вучић.

Када је у јулу боравио у Истанбулу српски председник је, најављујући ову Ердоганову посету, рекао да ће у Србију доћи и 150 турских бизнисмена да би успоставили пословне контакте са српским привредницима. Трговинска размена, иначе, расте из године у годину.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже за наш лист да је „Ердоганова посета значајна и у политичком и у економском погледу”. Кад се говори о Турској треба, указује, имати у виду да је то једна од великих земаља, са око 80 милиона становника, која има историјске везе са овим делом Европе, да један део становништва у Србији са посебним симпатијама гледа на посету лидера ове земље која се убрзано развија, о чему сведочи и податак да је у последње две деценије изградила више од 10.000 хотела.

„Србија на Турску треба да гледа као на потенцијално значајног привредног партнера”, наглашава Савић, а важна тема разговора двојице председника у Београду требало би да буде и планирани ауто-пут преко Пештери. Осим тога, током Ердоганове посете требало би да буде потписан и уговор о слободној трговини, што би Србију учинило још атрактивнијом за стране инвеститоре. „Није Турска у рангу Кине, али сарадња са Турском пружа велике могућности за унапређење трговинске сарадње, за развој домаће привреде и повећање извоза”, наглашава овај економиста. Када је реч о томе да би гасовод „Турски ток” могао да прође и кроз нашу земљу, Савић упозорава да су ту „карте у рукама ЕУ”.

Посете америчког и француског председника представљаће прекретницу у односима са водећим земљама Запада. Осим подизања угледа Србије у свету, то ће бити прилика и да се отворе путеви за унапређење економске сарадње. Уз подсећање да је Трамп председник и даље водеће државе света, а Макрон једне од најутицајнијих чланица ЕУ, потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић истиче за „Политику” да би најављене посете унапредиле спољнополитичку позицију Србије, „имајући у виду актуелне моменте, нормализацију односа са Приштином и убрзање контекста европских интеграција”.

„На симболичном плану долазак тако високих званичника, председника САД и Француске, значио би да ви припадате породици народа која стреми истим вредностима и који мање-више имају готово потпуну политичку усаглашеност”, каже политички аналитичар Дејан Вук Станковић додајући да ће ове посете донети „нову шансу за неке нове односе са тим државама, јер наши спорови с њима потичу од интерпретације распада Југославије и њихових исхода”.

Наши саговорници, међутим, различито гледају на то како би се долазак ове двојице председника могао одразити на однос са Русијом. Ђукановић истиче да се Србија „јасно определила за европски пут, што подразумева и да ће њени односи у перспективи бити једнаки оним какве има већина држава ЕУ према РФ”, а Станковић наводи да то ипак зависи од договора и од тема које би биле на дневном реду, о чему се у овом тренутку не може спекулисати.

Да би посета Трампа имала велики значај за нашу земљу, пре свега када је у питању њена репутација, мисли и сарадник лондонског Института за економске односе професор др Владимир Круљ. „Та посета би представљала велико признање политици коју је Србија водила претходне четири године и резултатима који су постигнути на том путу”, нагласио је Круљ за Бету. Он је подвукао да тренутно у Србији у америчким компанијама ради 17.000 радника, што је последица директних инвестиција САД. Америчке компаније су уложиле до сада око четири милијарде долара, што њихове компаније чини другим највећим инвеститорима у Србији.

Иначе, последњи амерички председник који је био у Београду је Џими Картер, давне 1980, а од француских лидера то је Жак Ширак, 2001. године.

 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here