Шта можемо урадити по питању Косова, а шта никако не смемо?“

Поделите:

Потпредседник СПС и историчар Предраг Марковић изјавио је данас да би покретање унутрашњег дијалога о КиМ требало да буде почетак заузимања искреног става или више ставова о том питању и поручио да је прво потребно објаснити шта је могуће и дозвољено урадити, а шта не.
Говорећи за РТС о решењу за Косово из угла историчара, Марковић је рекао да је то „јединствена ситуација“, која захтева „необично решење“ и решавање појединих питања на флексибилан и другачији начин од „свега што смо до сада видели“.

– До сада смо избегавали да се суочимо са том највећом траумом наше нове историје, претњом губитка Косова. Морамо да објаснимо прво у оквиру политичких и интелектуалних елита, а онда и сисире, шта је на столу, које су могућности, шта је реално, шта може да се уради, шта морамо, а шта не смемо да урадимо. То је једна танка линија око које морају да се договоре политичари, научници, привредници итд – рекао је он.

Према његовим речима, Србија никада није покушала да „рационално поређа по столу могућности“ које су пред њом, од којих су неке врло горке, а неке су боље.

Марковић је оценио и да је „интересантан“ став лидера Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића да Србија треба да уради све сем да формално призна столицу Косова у УН, али упозорава да проблем са Унеском не може да се реши једноставним укључивањем Косова у ту организацију јер косовске власти нису у стању да чувају српске цркве.

Последњи пут кад су косовске власти имали додир са српским цркавама, они су их палили 2004. године, подсетио је Марковић.

Према његовим речима, проблем Косова не може да се реши једноставно и једним потезом.

– Ми настављамо да живимо поред њих, са њима, то је као компликован развод са тешким имовинским испреплетеним интересима у земљи. Шста год да урадимо, ми ћемо годинама са Албанцима имати разне невоље и муке – рекао је Марковић.

Коментаришући то што је Србија изгубила по питању статуса Косова подршку савезника из два светска рата, Марковић сматра да ће их то скупи коштати.

– То што су нас издали на крају ће им се обити о главу – оценио је Марковић.

Упитан како се то питање може решити и да ли је било сличних ситуација у историји, Марковић је рекао да није.

– То је јединствена ситуација и решење ће морати да буде неко необично решење. Значи питање суверенитета, граница, брига о културним устабовама, мораће да се решавају на неке начине који ће бити флексибилни, другачији од свега што смо до сада видели – рекао је он.

Подсетио је и да је књижевник Добрица Ћосић први покренуо питање праведног решења у односу Срба и Албанаца, али да га тада нико није слушао.

– У међувремну су ствари ескалирале. Оно што би Албанци певајући прихватили 1989. године, сада је њима премало – закључио је Марковић.

Танјуг

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Поштовани господине Марковићу, када већ говорите о одбрани српске културне баштине на Косову и Метохији, и настојањима „независног“ Косова да пошто-пото ускочи у UNESCO, обратите прво пажњу на оно што се дешава у кључним установама културе овде у Београду! Каква се слика шаље одавде у свет, када се усред Београда врше праве диверзије у информационим базама података у којима је српска баштина на Косову и Метохији аутоматски прекласификована као „косовска“. Знате и сами колико су Угричићеви кадрови направили штете у кључним системима, којима се управља из Народне библиотеке Србије, па сада ту исту работу настављају да спроводе Блашковићеви кадрови. А држава ћути, као да се то не догађа усред Београда!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here