Шта се крије иза смене директора аеродрома Поникве?

Поделите:

И поред несувислих објашњења градске власти о смени Саше Савића са места директора ужичког ЈП Аеродром Поникве, у јавности преовладава став да се иза тога крију интереси владајуће коалиције у Ужицу, коју предводи СНС.

Интереси да на том месту постави свог човека, али и лични сукоби између њега и најужег градског руководства.

Савић, који је био директор протеклих шест година, најавио је тужбу против Града тврдећи да га је, и поред тога што је успешно обављао ту дужност, незаконито сменило најуже градско руководство.

Процес смене је почео крајем марта ове године, расписивањем конкурса за избор новог директора јер је Савићу истицао мандат у октобру. Након седам месеци, комисија је прихватила кандидатуре Саше Савића, Зорана Kовачевића и Миодрага Тановића. Бизаран проблем је настао након провере знања из страних језика – Савић је полагао енглески, а остала двојица руски језик, када се Зоран Kовачевић, иначе бивши члан Градског већа из редова СНС, жалио да је његово знање из руског испитивао професор италијанског, а не руског језика. Kомисија није извршила бодовање кандидата, уважила је приговор и проследила га ужичкој скупштини, која је поништила конкурс.

Безуспешно је било указивање представника опозиције на то да се Савић смењује из политичких разлога, убеђивање да је комисија морала да понуди ранг листу кандидата, али и то да професор италијанског може да испитује и знање руског језика, пошто му је током студија на Филолошком факултету руски био други језик. Владајућа већина је остала глува и на предлог да комисија исправи грешку и да ангажује другог професора руског језика и да заврши започету процедуру за избор директора.

Међутим, скупштинска већина је поништила конкурс и за в. д. директора је изабрала Славишу Димитријевића, дипломираног машинског инжењера, и поред замерки опозиције да он не испуњава услов да има три године радног искуства у вези са пословањем аеродрома. Расписан је нови конкурс, на који се поново пријавио Савић, али градско руководство је одлучило му ускрати подршку.

Позадина целог случаја је испливала на недавној седници градске скупштине, када су Иван Филиповић, одборник ДС, и Владан Виријевић, независни одборник, описујући Савића као једног од најуспешнијих директора у јавном сектору града, захтевали од владајуће коалиције да саопшти разлоге за његову смену.

Градоначелник Тихомир Петковић је узвратио да је Савићу замерио то што је присуствовао међународној конференцији о аеродрому Поникве, коју је у октобру прошле године на Златибору организовала општина Чајетина, иако је став градског руководства био да се на тај скуп не иде, сматрајући да је та конференција политичка промоција Милана Стаматовића, председника чајетинске општине и лидера Здраве Србије.

– Директору је јасно било речено да не иде на ту конференцију, али он је ипак отишао. Он је директор јавног предузећа и мора да спроводи политику градске власти – оценио је Петковић.

Потом је додао да је Савић једини градски функционер који је наплаћивао дневнице за службена путовања, супротно препоруци градске власти, као и то да је одбио препоруку да започне преговарачки поступак са фирмом која се једина пријавила на конкурс за постављање ограде око аеродрома и да је самостално одлучио да распише нови конкурс.

– Док сам ја градоначелник, он неће бити кандидат за директора. Не због мог личног става према њему, него због тога што челни човек градске управе мора да има утицај на директоре јавних предузећа. Мора да се спроводи политика града и ту нема дилеме. Не може директор ЈП да има свој став. Нека понуди оставку, па нека онда има свој политички став. Ја нисам диктатор, али сви морамо да будемо окупљени око једне политике и не би требало правити жртву или хероја од некога ко се наводно одупро некоме. Једноставно, он није радио у складу са политиком градске управе – поручио је Петковић.

Међутим, Савић, који је за директора изабран на конкурсу 2014. године, у време власти ДС и њених коалиционих партнера, а пре тога је водио пројекте у Регионалној привредној комори Ужице о активацији некадашњег војног аеродрома Поникве за цивилни саобраћај, одбацује Петковићеве оптужбе и најављује тужбу за незаконито смењивање.

– На конференцији на Златибору био сам позван као директор ЈП Поникве. Шест година, од када сам директор, прича се о томе да Поникве треба да буду регионално предузеће. У почетку су у управном одбору били представници општина Чајетина и Бајина Башта, али више нису. Сматрао сам да треба да будем присутан на конференцији на којој се причало о аеродрому и то није била политичка прича, јер су на том скупу били стручњаци и директори аеродрома из региона – рекао је за Данас Савић.

Он сведочи и о томе да је најуже градско руководство захтевало од њега да потпише уговор са ужичком фирмом „Јединство“ која се једина пријавила на тендер за избор најповољнијег понуђача за ограђивање аеродрома, али да је он то одбио, сматрајући да је било могуће да се постигне боља цена на поновљеном тендеру.

– Тражили су од мене да потпишем уговор са „Јединством“ које је за тај посао понудило цену од 44,3 милиона динара, односно да уђем у преговарачки поступак са представницима те фирме, како би они снизили цену на око 42 милиона динара. То сам одбио и тражио да се распише нови тендер, како би на њему учествовало више понуђача. На новом тендеру пријавиле су се четири фирме и понудиле ниже цене и то од 37 до 40 милиона динара. Иако сам знао да ће покушати да ме смене, нисам хтео да подлегнем притисцима и да потпишем први уговор – објаснио је Савић.

И оптужбе градоначелника о наплати дневница, Савић је одбацио и навео да је 2016. године наплатио 26.000 динара и то за службена путовања за која је користио сопствени аутомобил, али да ове године, како је рекао „ни динар није наплатио по основу тих трошкова“.

Правне зачкољице са комисијом

– Да су чланови комисије ангажовали другог професора руског језика и наставили испитивање, остала два кандидата могла би да кажу да смо ми, као СНС чији је наводно кандидат био онај кога је оцењивао тај професор италијанског језика, урадили нешто незаконито како бисмо њега форсирали. Али, ми то нисмо урадили и драго ми је што је став комисије такав, а током новог конкурса биће ново тестирање кандидата – поручио је градоначелник Петковић, а потом оценио да нема основа да неко од кандидата покрене судски спор, јер је комисија, како је рекао, предложила да се конкурс поништи пре него што је извршила бодовање.

– Да је комисија извршила бодовање, кандидат који би био први на листи имао би право да се жали и верујем да би могао на суду да постигне повољну пресуду за себе, али овако – не видим да је то могуће – додао је Петковић.

Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here