Станишић и Симатовић пребачени у Хаг – поновљено суђење ће почети 13. јуна

Поделите:

БИВШИ ШЕФ ДБ ТРАЖИО ДА ЗБОГ БОЛЕСТИ ОСТАНЕ У БЕОГРАДУ ДОК БУДУ ИЗВОЂЕНИ ДОКАЗИ ПРОТИВ ЊЕГА

 
БИВШИ шеф Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић и његов помоћник Франко Симатовић-Френки вратили су се из Србије у притвор међународног суда у Хагу, потврђено је данас Бети у том суду.

Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу почеће 13. јуна пред судским Механизмом (МИЦТ), правним наследником Хашког трибунала.

Станишић (66) и Симатовић (67) оптужени су за злочине Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, 1991-95. Оптужница их терети за прогон на расној, верској и политичкој основи, убиства, депортације и присилно премештање хрватских и муслиманских цивила.

Од децембра 2015. године, Станишић и Симатовић били су на привременој слободи у Србији.

Расправно веће председавајућег Бартона Хола одбило је Станишићев захтев да му се због болести дозволи да у Србији остане и током првог дела поновљеног суђења, док тужиоци у Хагу буду изводили доказе против њега.

Подносећи захтев, Станишић се одрекао права да присуствује суђењу, што је могућност коју дозвољавају правила суда, ако оптужени има правне заступнике.

Он је предложио да процес прати преко интернета из Београда и да у њему учествује свакодневно се консултујући с адвокатима који га заступају у судници.

Не искључујући могућност да ће Станишићу због доброг владања на привременој слободи касније током суђења дозволити да се врати у Србију, судије су, за сада, тај захтев одбиле уз оцену да је неопходно да првооптужени присуствује отварању суђења и првом делу доказног поступка оптужбе.

После првог суђења, Хашки трибунал је 29. маја 2013. Станишића и Симатовића неправоснажно ослободио кривице по свих пет тачака оптужнице.

Апелационо веће Трибунала усвојило је 15. децембра 2015. кључне основе жалбе коју је на ту пресуду уложило Тужилаштво. Поништило је ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

Како су утврдили лекари у Хагу и у Београду, Станишић пати од хроничне болести органа за варење (паучитис) и депресије.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here