Стефан Немања је заиста изгледао како је приказан у серији „Немањићи“!

Поделите:

Гледаоцима је највише засметао лик Стефана Немање, кога тумачи глумац Младен Нелевић

Ново остварење РТС-а због кога српска јавност данима полемише, серија „Немањићи – рађање краљевине“, сукобило је различита мишљења публике, међу којима и јавних личности, а предњаче негативне критике.

Многи су се сложили да је вишемилионски пројекат јавног сервиса Србије скрнављење српске историје, а критике су биле упућене и на рачун лоше глуме, специфичног језика којим се у серији говори, а који је био непојмљив за то време, али и начина на који су велике историјске личности представљене.

Гледаоцима је највише засметао лик Стефана Немање, кога тумачи глумац Младен Нелевић. Наиме, творац моћне српске државе у средњем веку, изгледа помало „запуштено“, иако је у периоду који серија приказује био у напону снаге.

Иако је тешко пронаћи детаљан опис изгледа Стефана Немање, наишли смо на неколико штурих информација, а све се слажу у једном – родоначелник владарске династије Немањића био је висок и наочит човек.

На сајту Историјска библиотека, у тексту „Четири портрета Стефана Немање“ он је описан речима:

„Евстатије Солунски, професор на патријаршијској школи а потом и архиепископ Солуна, у једном панегирику упућеном цару Манојлу такође спомиње Немању, много умереније и блаже него Kонстантин Манасије. Прво што Евстатије истиче није Немањина политичка превртљивост већ физичка снага (пре кратког времена и очи је моје задивио овај човек, којем није стас онај, који природа људима додељује, него узрастом веома висок и изгледом наочит) а затим пажљиво описује Манојлову тријумфалну поворку у којој је као бунтовни а поражени владар учествовао и Немања.“

На сајту Задужбине Немањића, налази се сличан опис Стефана Немање:

„Онда продужује : „Ја сам посматрао Немању са дивљењем; он је растом већи него што му је природа даривала, врло висок и леп човек“. И Манас, други историчар, исто тако описује Немању као силног човека: „Варварин, широких рамена и лепог изгледа човек, он је украсио царев тријумф“.

Међутим, нигде не постоји прецизан опис његовог изгледа, па се на поменутом сајту о великом жупану Рашке може прочитати и ово:

„Описом се подударају и Немањини портрети на фрескама по манастирима Србије, Свете Горе и Бугарске. На жалост, нигде немамо сачуван његов портрет као великог жупана, већ само као старог осамдесетогодишњег монаха. Чак и на овим фрескама, он је представљен као човек класичних црта, достојанства и снаге.“

Еспресо

Поделите:

3 COMMENTS

  1. najpribližnija slika izgleda je Petar II Petrović Njegoš ali i Njegoš je za nekoliko nivoa ispod Stefana Nemanjića jer se samo bavio knjigom,da ne kažem da je bio knjiški moljac bilo bi uvredljivo ali svi ti profani likovi su nekako izveštačene,smotane babe koji kad dignu dupe sa stolice izgledaju kao prelomljena bogomoljka……
    Stefan je bio vidra u uspravnom položaju elegantani i atletski pokreta kao Zagor Te Nej kad te prostreli pogledom…..
    ni nalik današnjim školovanim,sitnolikim,sarkastično ironičnim pacovima od vladara..
    dakle izbled u seriji totalni promašaj a veličina duha ni približna kakvu je zaista imao Stefan..
    njega videti uživo pa ima da pevaš 7 dana od unutrašnjeg zadovoljstva a ovog smotonju gore samo krajičkom oka da okrešeš godinu dana ima baksuz da te tera..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here