Стиже мјузикл о Слоби и Мири, премијера – на Kосову

Поделите:

У београдском Народном позоришту увелико теку припреме за мјузикл „Слободан шоу“ (о животу председника Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић), а премијера ће бити крајем фебруара на Kосову и Метохији.
Представу Српске драме Народног позоришта из Приштине са седиштем у Грачаници режира Ненад Тодоровић, редитељка Јелена Богавац овог пута је у “улози” аутора текста и сонгова, док музику пише Марко Грубић.

„Одлучили смо се за овакав пројекат јер је судбина Kосова, почетак и крај, директно повезана с периодом Милошевићеве владавине“, објашњава Јелена Богавац.

„Често се сматра да је он главни јунак трагедије ‘растакања’ српске нације. У политичком смислу остало је отворено питање да ли је био ‘балкански касапин’ или ‘жртвено јагње’, а одговор ће, наравно, тек дати историја. Наш уметнички задатак је, верујем, у храбром и одговорном промишљању и тражењу одговора на питања о сопственом националном идентитету“, додаје Јелена Богавац.

Она подсећа да ће нова представа бити пета продукција у којој се двојац Богавац – Тодоровић бави идентитетом кроз различите околности условљене самим балканским простором, и то не само за нашег живота.

„Слободана и Миру тумачимо као нераздвојив владарски пар на челу државе у одсудном тренутку, тренутку распада Југославије и ‘преформулације’ света“, истиче Јелена Богавац.

„Редитељ је бирао жанр, а ја сам као аутор у фокус ставила два периода: доба ‘шљокица’ деведесетих година прошлог века, а онда време хапшења Милошевића и хашке документе. Представа показује како је, заправо, из првобитног кича настала античка трагедија целе нације коју смо доживели у Хагу, односно у Хаду, како га ми интерно зовемо.“

У представи учествује цео глумачки ансамбл из Грачанице, млади глумци окупљени око Омладинско-драмског студија Битеф театра и хор “Гли Србија”.

„Е, чланови тог хора су последње ‘Милошевићеве бебе’, деца рођена 1994. и 1995. године. Наш суштински мотив да радимо представу био је да управо из њихове визуре нађемо тачну меру историјске дистанце. Интересантно је да ова генерација готово ништа не зна о том периоду, нити има било какав однос према њему, али се веома живо сећа – бомбардовања. Заправо слике бомбардовања су и њихове прве успомене из детињства.“

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here