Стоп за „шверцовање“ партија преко мањина

Влада намерава да новим прописом стане на пут злоупотребама Закона о политичким странкама. Лажни статус мањинске партије користи се да би се избегао цензус на изборима

Поделите:

АЖНИ статус мањинске странке неће више бити „пречица“ преко које партије с малом подршком бирача покушавају да се „прошверцују“ у парламент уколико се усвоје измене закона које припрема Министарство државне управе и локалне самоуправе.

То би требало да спречи коришћење „рупе“ која је омогућавала да се мале странке лажно представе као мањинске, како би ушле у Скупштину без цензуса, са свега око 15.000 гласова.

– У пракси су се дешавале злоупотребе, па је било случајева да се у последњих неколико година у изборним циклусима региструју мањинске политичке странке само зато што је за њихово оснивање потребно 1.000 оснивача. Али када се боље погледа програм тих партија, види се да се оне уопште не баве темама и проблемима своје мањине – каже државни секретар у Министарству Зоран Касаловић.

Радна група би требало да нађе начин да се спрече злоупотребе, и вероватно ће предложити оштрије дефинисање програма таквих партија, из којих би било јасно да су усмерене на права припадника те мањине.

Апсурд са мањинским странкама доведен је до врхунца на прошлим парламентарним изборима, када се догодила права поплава „бораца за права мањина“. Тако се, на пример, Републиканска странка Николе Сандуловића кандидовала као партија мађарске мањине. А на мањинској листи Српско-руског покрета била је коалиција „Родољуби“ Синише Ковачевића и Драгана Тодоровића.

„Рупу“ у закону 2012. је искористила странка НОПО, која се дочепала парламента као странка влашке мањине, а први на листи је био аналитичар Ђорђе Вукадиновић. Од укупно 113 активних политичких странака у Србији, чак 69 су мањинске.

ДЕЛЕГАТИ

ДРЖАВНИ секретар је најавио и промене приликом оснивања странака у вези са обавезним бројем присутних делегата, јер се дешавало да политичка странка поднесе 10.000 потписа оснивача, али да се оснивачка скупштина одржи уз присуство само десет делегата. Размишља се о томе да се одреди обавезан број делегата.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here