Штрајк радника у Нишу: На исплату зарађених плата чека око 82.000 запослених

Поделите:

Радници пропалих друштвених фирми који потражују заостале плате и данас су се окупили испред Градске куће у Нишу тражећи свој новац али и састанке с премијерком и недлежним министрима Владе Србије.

Најавили су и да ће од Владе Србије тражити да се заостале плате исплате свим радницима у Србији, а тврде да до зарађених плата није још стигло око 82.000 садашњих или бивших запослених.

Председник Организационог одбора радника кои протествују сваког петка Радосав Спајић је казао је да потраживања радника премашују 350 милијарди динара.

„Исплатом тих пара не би се угрозила економска стабилност земље јер би се тај новац вратио држави кроз плаћање разноразних рачуна за струју, воду комуналије“, истакао је Спајић.

Он је нагласио да радници у просеку потражују око милион динара.

„Када би нам држава исплатила тај новац наша деца би могла да покрену сопствени бизнис, не би одлазила у иностранство, већ би зарађивала у својој земљи“, нагласио је Спајић.

Према његовим речима бивши радници пропалих друштвних фирми траже од државе да им исплати целокупан износ из судских пресуда, а не само главницу, као што се то у последње време заговара.

Представник радника Радиша Спасић је рекао да је све што је држава до сада радила било чисто „замајавање“ људи.

„Формиране су од 2014. разноразне радне групе а ни једна од њих није ништа урадила. Не зна се тачај број радника и тачна вредност њихових потраживања“, нагласио је Спасић.

Спасић је рекао да је пет до десет хиљада радника у Србији већ преминуло не дочекавши заостале зараде.

Радници у Нишу први пут су се окупили испред Градске куће због неисплаћених плата 15. јуна 2009. године. Од тада, протестују скоро сваког петка.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here