Странце у Београд доводи љубав

Поделите:

НЕИЗБЕЖАН део претпразничне атмосфере и вреве на београдским улицама постали су и гости из целог света, чији број ће, како се очекује, на уласку у 2018. надмашити досадашњи рекорд.

У Њујорку сам прославио један Божић, а у Београду ћу провести други, православни. У међувремену, обележићемо и мој рођендан и Нову годину, па ће тако ових десетак дана дефинитивно проћи у сјајном расположењу и добром друштву. Долетео сам из Њујорка пре само шест сати, тако да још нисам имао прилику за детаљнији обилазак, али први утисак су на мене оставили новогодишњи украси свуда по граду.

 

Овако је репортерима „Новости“, у једном даху, свој доживљај Београда пренео Џонлин, професионални голфер из САД, један од многобројних странаца који су одлучили да празничне дане проведу баш у престоници Србије. Уз њега је и Сара, студенткиња из Београда, која ће бити и Џонлинов водич током његовог боравка. Руку под руку, заједно уживају у готово пролећном децембарском дану.

– Још нисмо сигурни где ћемо провести Нову годину, али вероватно ће то бити нека кућна журка – прича Сара. – Његов рођендан ћемо вероватно провести напољу, у неком клубу или кафићу.

Кроз шалу, Џонлин својој српској пријатељици „замера“ то што му је рекла да је превише хладно за голф, и саветовала му да не носи штапове.

– У Њујорку је тренутно доста хладније, овде је веома пријатно. Ипак, стигли смо већ и да се додатно „угрејемо“ пивом у једном пабу – смеје се Џонлин.

Џонлин из САД изненађен и лепим временом,десно

Да је љубав основни мотив за странце да посете нашу земљу потврђује Патрик из Мајнхајма. Овај Баварац ради у обданишту, а бави се и музиком, а у Немачкој живи са Српкињом Татјаном. Први пут је у посети Београду и провешће празнике у тазбини.

– Град је доста велик, и на први поглед изгледа помало хаотично, зато што се свуда могу видети примери различите архитектуре – објашњава Патрик. – Саобраћај је „интересантан“, и делује ми као да свако вози како хоће. Ипак, специфичан је и радујем се обиласку, пошто има много лепих и живописних места. Управо смо се запутили ка калемегданској тврђави.

Кванбо и Синјуе живе и раде у Паризу, а у Београд су допутовали пре два дана. Како истичу, хтели су да заједно доживе празничну атмосферу главног града Србије, али ће у њему остати само до сутра. Најлуђу ноћ у години провешће у Мађарској.

– Пријатељи су нам причали о својим искуствима у Београду и просто смо морали и сами да га видимо – прича Кванбо. – Будући да смо „затрпани“ пословним обавезама, одмор ћемо искористити да обиђемо још неколико градова у окружењу, а Будимпешта је наша прва наредна станица.

Кванбо и Сињуе живе у Паризу,десно

Цене су повољне, а овдашњи људи изузетно су срдачни – надовезује се Синјуе. – Неколико пута се десило да за правац питамо некога ко не говори енглески, да би он сам одмах пронашао другу особу која може да нам помогне.

 

НОВА ГОДИНА НА КОПАОНИКУ

ЈОШ троје посетилаца из Немачке провешће новогодишње празнике у Србији. Американац Ентони и његове пријатељице Наталија и Валентина дошли су из Берлина, а зимски одмор резервисали су за пропутовање бившом Југославијом. Већ сутра путују на Копаоник, где ће, „на скијама“, дочекати 2018. годину.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here