Суша Србији „појела“ 525 милиона евра

Поделите:

Временске непогоде које су задесиле Србију овог лета преполовиле су приносе ратарских култура, а суша је уништила летину вредну 525 милиона евра.
Због суше, кукуруз је ове године десеткован, на коме је, према тренутним проценама, штета већа од 40 одсто, упозоравају стручњаци, а ништа боље није ни са сојом, која још теже подноси жегу, пишу „Вечерње новости“.

Председник Удружења „Жито Србије“ Вукосав Савковић каже да ће род кукуруза ове године бити мањи за 3,5 милиона тона, у односу на прошлу годину, соје за 40 одсто, те сунцокрета за око 10 одсто.

„Ако гледамо светске оквире, Србија је, када је реч о кукурузу, доживела катастрофу. Суша је делимично умањила род у Хрватској, а нешто мало у Мађарској и Румунији. Као земља смо најгоре прошли“, рекао је Савковић.

Он каже да кукурузу одговара висока температура, али да је дошло до убрзаног зрења, што се штетно одражава на приносе и квалитет.

Савковић је додао да је дио прошлогодишњег рода кукуруза остао, тако да ће бити нешто и за извоз, као и да ће услед већих засађених површина соје и уљарица делимично бити надокнађена та штета.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here