Сва срамота РФЗО стаје у причу о малом Вељку

Поделите:

Вељко Ковачевић (10) је још једно дете осуђено на „лечење СМС-овима“, а његов случај поново доводи у питање правила Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).
Одговарајући на отворено писмо Дарије Петровић, девојчице која моли за шансу да се избори са мистериозном болешћу, министар здравља Златибор Лончар изјавио је „да је држава обезбедила да путем РФЗО и Буџетског фонда ни једна особа, а посебно ни једно дете, не буде одбијено за лечење у иностранству због недостатка новца“, али да Дарија није доставила потребну медицинску документацију. Даријина мајка реаговала је питањем: „Зашто лажете?“, а случај малог Вељка доказ је да понекад ни сва потребна документација и препоруке лекара нису довољне да РФЗО попусти.

– Вељко је рођен као здрав дечак и све је било у реду до његове друге године, кад сам приметила да му десно око игра. Открили су да има тумор на мозгу. Дала сам га на операцију, а вратио ми се тотално слеп, с парализом десне стране тела и остатком тумора с којим се и даље боримо. Након операције, Вељко је једном био на рехабилитацији и више нема право – каже за НОИЗЗ Вања Ковачевић, Вељкова мама, која је на свом Тњиттер профилу поделила допис РФЗО.

По њему, Вељко је већ искористио своје право на медицинску рехабилитацију у стационираним здравственим установама, те да „не испуњава услов из Листе индикација Правилника јер није примао онколошку терапију нити је сад прима“.

– Тај одговор добила сам 2015. године, кад сам писала Министарству здравља и молила их за помоћ. До данас се ништа није променило – Вељко и даље нема право на рехабилитацију, упркос препорукама неурохирурга, неуролога, физијатра… И лекари су затечени. РФЗО одбија Вељка зато што је већ искористио то право, али кад је имао три године. Републички фонд овој деци само једном плаћа рехабилитацију, после тога их не занима ни то што комисија налаже да морају да наставе с лечењем – каже Вања Ковачевић, која се, каже, помирила с тим да се Вељко никад неће поново опоравити, али – нада се да ће успети бар мало да му олакша одрастање.
– Што се тиче тумора, ништа не сме да се дира, све што можемо је да редовно контролишемо и пратимо ако буде неких промена. Кажу да ће му бити најтеже у пубертету. Знам и да више не могу да му вратим вид. Не говорим о томе да Вељко има и проблема с говором, да не може да жваће, да има сколиозу… Желим да покушам да му омогућим да бар покрене руку – објашњава Вања.

Рехабилитацију не може да му плати као самохрана мајка с инвалидском пензијом – две године после Вељкове операције, Вања је добила епилептичне нападе, тако да се осим с Вељковом, бори и са својом болешћу. И у свему томе је сама, принуђена на то да се ослони на нашу хуманост.

Уколико желите и можете да јој помогнете – за лечење Вељка Ковачевића отворен је наменски текући рачун код Комерцијалне банке под бројем: 205-9011004187983-17, или пошаљите СМС на број 3030 са текстом 118.

Ноизз

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here