Svaka treća porodica u Srbiji bez poroda

Podelite:

U našoj zemlji je manji jaz u zaradama između žena i muškaraca u odnosu na evropski prosek: samo je Rumunija bolja od nas u ovoj oblasti. – One su retko akademici i gradonačelnici i većina na spisku nezaposlenih

odaci o porodičnom profilu našeg stanovništva svedoče da prosečno domaćinstvo u Srbiji ima tri člana. Svaka treća porodica nema dece, a u poslednjih trideset godina konstantno se smanjuje broj zaključenih brakova. U braku živi 57 odsto muškaraca i 53 odsto žena, a brojke govore da svaki treći muškarac i svaka četvrta žena ne nose burmu. Žene češće imaju status razvedenih osoba, a u kategoriji udovica i udovaca čak su 3,4 puta zastupljenije od muškaraca. Samohrani roditelji uglavnom su ženskog pola – čak 80 odsto jednoroditeljskih porodica čine majka i dete. I u samačkim domaćinstvima veća je zastupljenost žena, a njihov procenat raste sa godinama.

Publikacija Republičkog zavoda za statistiku „Žene i muškarci u Srbiji 2017. godine” nudi još mnoštvo brojeva i podataka koji skiciraju stanje rodne (ne)ravnopravnosti u našoj zemlji.

Iako u Srbiji živi oko za 190.000 više žena nego muškaraca, svega šest odsto opština i gradova u našoj zemlji na svom čelu ima gradonačelnice, odnosno predsednice opština. Jaz u zaradama između žena i muškaraca iznosio je 8,7 odsto u 2016. godini, a stopa zaposlenosti žena iznosila je 38 procenata, dok je stopa zaposlenosti muškaraca bila 53 odsto. Posebno zabrinjava činjenica da je nezaposlenost najprisutnija kod mladih žena, uzrasta od 15 do 24 godine – skoro 40 procenata žena ove dobi nema posao.

 

 

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here