Сваког десетог Србина бије жена

Поделите:

Све учесталија појава да мужеви постају жртве породичног насиља, проблем је што се то сакрива. У два дана протекле недеље ухапшене две супруге које су насрнуле на партнера

Породично насиље над мушкарцима није мит у Србији. Тачно је да су жене у 90 одсто случајева жртве партнера, али оне и те како умеју да буду и насилници. Код ове врсте родног насиља додатни је проблем то што је мушкарце срамота да пријаве малтертирање. Управо због тога, кажу истраживачи, не постоји права слика о овом озбиљном друштвеном проблему.

Да жене, без зазора, такође узимају правду и батину у своје руке, показује и податак да су у Србији за свега три дана три жене ухапшене јер су претходоно претукле партнере.

Због сумње да је у својој кући у сокобањском селу Врмџа претукла невенчаног супруга Д. С. (49) и нанеле му лакше озледе, полиција је прекјуче привела и одредила притвор до 48 сати његовој невенчаној супрузи З. М. (44) због насиља у породици.

Д. С. је добио батине јер је закључао врата куће док је спавао, а кључ оставио у брави, због чега З. М. није могла да уђе у дом. Бесна, она је успела да пробуди невенчаног супруга лупајући на врата.

– Још увек омамљен од сна, Д. С. је некако дошао до врата и отворио их. Испред га је чекала бесна З.М., која га је свом снагом ошамарила, а онда песницом ударила у лице.

Несрећни човек једва је успео да се отргне и побегне у двориште, а онда на улицу, где га је спасла полиција.

У четвртак 7. септембра полиција је у Аранђеловцу ухапсила је Јовану С., која је нанела тешке телесне повреде супругу Милошу С., иначе камионџији, којег је ухватила у превари с дечком.

Јована је тог јутра кренула на посао, али се сетила да није понела новчаник, па се вратила кући. Када је ушла у откључан стан, зачула је чудне звукове, а онда је видела, у брачном кревету, свог мужа, како води љубав с комшијом Перицом, који га мази по глави и тепа му „Мацо моја!“.

У афекту, Јелена С. је узела металну дршку од усисивача и њоме задала супругу низ удараца, а није био поштеђен ни његов љубавник.

Комшије су позвале полицију, која је ухапсила преварену жену, као и Хитну помоћ, која је морала да укаже помоћ двојици љубавника. Јелени С. је одређено полицијско задржавање и против ње је поднета кривична пријава због насиља у породици.

О случају из околине Бора, где је разоткривена и потом приведена надлежним органима Н. Б. (73) због уцене и злостављања мужа З. Н. (75), летос је брујала цела Србија.

Н. Б. је пријавила свог слабо покретног супруга за насиље у породици, али како је касније утврђено, то је урадила да би са својим пријатељима из једног пензионерског удружења могла да оде на море.

Наиме, Н. Б. је рекла супругу да са пријатељицама жели да оде 10 дана на море. Објаснила му је да то неће пуно коштати, али се муж побунио због ниских пензија које овај брачни пар прима, скупих лекова, као и зато што је он слабо покретан и неко мора да брине о њему.

– Изнервирана тим одговором, Н. Б. је позвала полицију и супруга пријавила за насиље у породици. Одмах је о томе обавештено и тужилаштво, које „насилнику“ одредило удаљење из стана и забрану приласка супрузи до окончања поступка. А након тога, за Н. Б. више није било никаквих препрека. Спаковала се и с пријатељицама пензионеркама отпутовала на море, где је уживала у чарима лета.

По њеном повратку с мора, „муж насилник“ је њу пријавио за злостављање и поднео захтев за развод брака, у коме се овај пар налази готово 40 година, а Н. Б. прети да „заради“ и пријаву због лажног пријављивања.

ТРИ „КУЋЕ“ ЗА МУШКАРЦЕ

ПРВА Сигурна кућа за мушкарце основана је 2009. у Ћуприји, а 2012. је у Београду основан први Кризни центар за помоћ мушкарцима жртвама насиља у породици. Онда је уследило отварање Сигурних кућа и у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу…

Оснивач ћупријске НВО „Мушка сигурност“ је Душан Трифуновић, који је и сам био жртва насиља од стране супруге.

Осим њега, прва двојица станара ћупријске Сигурне куће за мушкарце су један пензионер из Ћуприје, кога су тукли и жена и син, и један фармацеут којег је такође вређала и тукла жена.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here